Idänritariyökkönen

Catocala adultera

Yläheimo: Yökkösmaiset (Noctuoidea)
Heimo: Hämyköt (Erebidae)
Alaheimo: Ritariyökköset
(Erebinae)
Tribus:
Catocalini
Suku: Catocala

← Edellinen Seuraava →

Esiintyminen: Jos monet ritariyökköset ovat 2000-luvulla yleistyneet roimasti ja maalle uusia lajejakin on tullut kyseisestä ryhmästä kiitettävästi, niin idänritariyökkösellä on mennyt jo pitkään huonosti. Vuosi 2018 oli kuitenkin lajille hyvä ja havaintoja saatiin aiempiin vuosiin nähden useilta paikoilta. Yksilömäärät olivat lajin vahvoilla alueilla verraten suuria. Lajia on tavattu koko Suomen alueelta. (Havaintokartta)

Lentoaika: Perhonen lentää useimpien muiden ritariyökkösten tapaan loppukesästä, heinä-syyskuussa. Lennon huippu sijoittuu elokuulle. (Tilastotietoa)

Elinympäristö: Idänritariyökkönen suosii valoisia lehti- ja sekametsiä.

Elintavat: Idänritariyökkönen tulee hyvin syötille ja toisinaan myös valolle.

Kehitysvaiheet: Muna talvehtii. Haapaa (Populus tremula) ravinnokseen käyttävää toukkaa tavataan toukokuusta heinäkuuhun. Toukka koteloituu yhteenkehräämiensä lehtien väliin.

Lajista muualla: Lepiforum, Perhoswiki, Suomen Perhostutkijain Seura, Suomen Lajitietokeskus

Rysään tullut yksilö. Pyydyksien käyttö ei vaikuta perhosten määrään, vaan auttaa lajien kantojen seuraamisessa. 17.8.2018, Kangaslahti, Pieksämäki, © Patrik Åberg