Vuorisinappiperhonen
Pontia callidice
Heimo: Kaaliperhoset (Pieridae)
Alaheimo: Kaaliperhoset (Pierinae)
Tribus: Pierini
Suku: Pontia
Tuntomerkit: Vuorisinappiperhonen eli alppisinappiperhonen on hyvin nopeasti lentävä keskikokoinen perhonen. Siipien kärkiväli on 42–52 mm. Siipien pohjaväri on valkoinen. Etusiiven kärjessä on harmaat laikut. Lisäksi etusiivessä on musta keskitäplä. Muuten etusiiven yläpinnan tumma kuviointi on niukkaa, varsinkin koiraalla. Koiraan takasiiven yläpuoli on puhtaasti valkoinen. Naaraalla on laajemmat mustat kirjailut sekä etu- että takasiivessä, ja takasiivessä sillä on myös enemmän harmahtavan mustaa kehnää. Takasiiven alapinnassa on kellertävän vihreänharmaata ja valkoisen kirjavaa kuviointia.
Uhanalaisuusarvio 2019: Arviointiin soveltumaton
Esiintyminen: Vuorisinappiperhonen esiintyy mm. Pyreneillä, Alpeilla, Uralilla ja Himalajalla. Suomessa se on hyvin harvinainen harhailija. Kesällä 2004 tehtiin Inari-Lapissa kaksi havaintoa. Perhoset löytyivät heinäkuussa 2004 Karigasniemeltä näillä leveysasteilla ennennäkemättömän, idästä tulleen pihlajaperhosten invaasion yhteydessä. (Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi)
Lentoaika: Euroopassa perhonen lentää kesäkuun alusta elokuun alkuun.
Elinympäristöt: Euroopassa kivikkoiset vuoristoniityt n. 1 500–3 400 metrin korkeudella.
Kehitysvaiheet: Toukan ravintokasveja ovat ukonnauriit (Erysimum), litukat (Cardamine), pernaruohot (Sisymbrium) ja resedat (Reseda).
Lähilajit: Vuorisinappiperhosen lähilajit ovat sinappiperhonen (Pontia edusa) ja arosinappiperhonen (Pontia chloridice). Sinappiperhonen (P. edusa) on vaeltaja, joka vierailee maassamme useammin, mutta arosinappiperhonen (P. chloridice) on harhailija, joka on vuorisinappiperhosen tavoin havaittu Suomessa vain muutaman kerran.
Lajista muualla: Wikipedia, Lepiforum, Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi
Päivitetty viimeksi: 19.2.2024