Drepana falcataria

Heimo: Sirppisiivet ja villaselät (Drepanidae)
Alaheimo: Sirppisiivet (Drepaninae)
Suku: Drepana

← Edellinen Seuraava →

Tuntomerkit: Mittarimainen, hentorakenteinen, helposti tunnistettava laji. Siipiväli on 29–38 mm.
Siipien pohjaväri on vaalean kellertävä, ja sekä etu- että takasiivissä on tummia, aaltoilevia poikkiviiruja. Etusiiven uloin keskitäplä on suurikokoinen ja selvästi erottuva. Etusiiven voimakas ruskeavarjoinen punertavanruskea poikkijuova on lähes suora ulottuen siiven takareunasta kohti kärkeä.
Takasiivet ovat etusiipiä hieman vaaleammat ja aaltoviirut voivat olla niissä heikommin erottuvia. Toisen polven yksilöt ovat väriltään tummempia (ks. kuvat 5 ja 6).

Uhanalaisuusarvio 2019: LC = Least concern – Elinvoimainen

Esiintyminen: Laji on maan etelä- ja keskiosissa hyvin yleinen, mutta harvinaistuu pohjoista kohti ja puuttuu pohjoisimmasta Lapista. (Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi)

Lentoaika: Toukokuun lopulta syyskuun alkuun kahtena sukupolvena

Elinympäristöt: Laji suosii tuorepohjaisia ympäristöjä, mm. lehti- ja sekametsiä, puistoja ja puutarhoja.

Elintavat: Perhonen lentää yöllä ja tulee valolle.

Kehitysvaiheet:  Toukka elää lepällä ja koivulla. Toukan peräjalkapari on sulautunut yhteen ruumiin viimeisen jaokkeeseen kanssa suipoksi takapääksi, joka sojottaa ilmaan. Toukan selkä on punaruskea ja alapuoli on vihreä, ja rajalinja näiden kahden värin välissä on selkeä (mikä erottaa täpläsirppisiiven toukan ruskosirppisiiven toukasta, jolla tämä rajaviiva on vähemmän selvää). Kotelo talvehtii.

Lajista muualla: Wikipedia, Lepiforum, Laji.fi

Määrityskuvat (ks. alla) Täpläsirppisiipi on vaaleampi kuin ruskehtava ruskosirppisiipi (vrt. määrityskuvat 1 ja 2). Etusiiven laikkumainen uloin keskitäplä on selvästi suurempi kuin sisarlajilla. Etusiiven punaruskea poikkijuova on – verrattuna ruskosirppisiiven kaarevaan juovaan – lähes suora ja yhtyy siiven kärjessä ulompaan mustaan aaltoviiruun. Yhtymäkohdan alapuolella näkyy tuoreissa yksilöissä violettia varjostusta. Takasiiven aaltoviirut ovat hennommat kuin sisarlajilla.

Päivitetty viimeksi: 20.3.2023