Suonokiperhonen
Erebia embla
Heimo: Täpläperhoset (Nymphalidae)
Alaheimo: Heinäperhoset (Satyrinae)
Tribus: Satyrini
Suku: Erebia
Tuntomerkit: Suonokiperhonen on hyvin tumma nokiperhonen, siipiväli on noin 42–51 mm. Siipiripset ovat mustan ja valkoisen kirjavat.
Siipien yläpinnan pohjaväri on tummanruskea. Sekä etu- että takasiivessä on mustia silmätäpliä, joilla on oranssinvärinen kehä. Etusiivessä kaksi etummaista täplää ovat muita suuremmat ja niissä on valkoiset keskukset.
Myös siipien alapuoli on tummanruskea. Etusiiven yläpinnan silmätäplät toistuvat alapuolella, kun taas takasiiven alapinnassa silmätäplät ovat hyvin pieniä tai kutistuneet mustiksi pisteiksi. Takasiiven alapinnassa sen siijaan on kaksi valkoista laikkua, yksi siiven keskellä ja toinen siiven etureunassa.
Uhanalaisuusarvio 2019: NT = Near threatened – Silmälläpidettävä (Punainen kirja)
Esiintyminen: Suonokiperhonen esiintyy harvinaisena Keski- ja Pohjois-Suomessa. Etelässä ja maamme keskiosissa kannat ovat taantuneet ja lajin painopiste on siirtynyt pohjoisemmaksi, Kainuuseen ja Metsä-Lappiin. (Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi)
Lentoaika: Laji lentää etelässä kesäkuussa, Lapissa kesä-heinäkuun vaihteen molemmin puolin.
Elinympäristöt: Rämeet, soistuneet metsät, paikoin myös kuivemmat kangasmetsät
Kehitysvaiheet: Toukka elää heinäkasveilla ja talvehtii kahdesti.
Lähilajit: Muut nokiperhoset: metsä-, kaira-, lapin- ja ruijannokiperhonen. Metsänokiperhosella on yhtenäisempi punainen vyö siipien yläpinnalla.
Lajista muualla: Wikipedia, LuontoPortti, Lepiforum
Tilastotietojen lähde: Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi
Päivitetty viimeksi: 14.10.2019