Isomaayökkönen

Eurois occultus

Yläheimo: Yökkösmäiset (Noctuoidea)
Heimo: Yökköset (Noctuidae)
Alaheimo: Noctuinae
Tribus: Maayökköset (Noctuini)
Suku: Eurois

Tuntomerkit:

Esiintyminen: Hyvin yleinen laji, joka esiintyy koko Suomessa Lapin pohjoisosia lukuun ottamatta. (Havaintokartta)

Lentoaika: Perhonen lentää heinä-elokuussa. (Tilastotietoa)

Elinympäristö: Lajia voi tavata mistä vain.

Elintavat: Laji on yöaktiivinen ja tulee hanakasti syötille. Valolla lajia voi pahimmillaan olla riesaksi asti, etenkin suuren kokonsa vuoksi.

Kehitysvaiheet: Laji on toukkavaiheessaan syys-toukokuussa talvehtien välillä. Toukka on polyfagi (moniruokainen). Luonnossa se elää varvuilla ja pensailla kuten suomyrtillä (Myrica gale), puolukoilla (Vaccinium), pajuilla (Salix), koivulla (Betula) ja kuusamalla (Lonicera). Keväällä toukkaa tapaa enimmäkseen ruohoilla kuten voikukilla (Taraxacum). Toukka ruokailee pääasiassa yöaikaan. Se koteloituu sammaleeseen tai karikkeeseen maan pintaosiin.

Lajista muualla: Lepiforum, Perhoswiki, Laji.fi

15.7.2010, Kotalahti, Leppävirta, © A. & E. Ylönen
9.7.2005, Kotalahti, Leppävirta, © A. & E. Ylönen
26.7.2017, Hartola, © Heikki Tabell
7.8.2017, Hartola, © Heikki Tabell
5.8.2015, Hartola, © Helmut Diekmann
9.7.2015, Lappeenranta, © Jaana Ihme
Täysikasvuinen toukka, Kangaslahti, Pieksämäki, © Patrik Åberg
Kasvatuksessa, huhtikuu 2017, © Patrik Åberg
Täysikasvuinen toukka, 16.5.2015, Somero, © Håkan Söderholm