Villakarvajalka

Calliteara pudibunda

Yläheimo: Yökkösmäiset (Noctuoidea)
Heimo: Hämyköt (Erebidae)
Alaheimo: Villakkaat
(Lymantriinae)
Suku: Calliteara

← Edellinen Seuraava →

Tuntomerkit: Melko suurikokoinen perhonen, siipiväli 38–62 mm. Molemmat sukupuolet ovat harmaankirjavia; koiras on naarasta kontrastikkaampi, naaras on melko yksivärinen.

Esiintyminen: Jokseenkin harvinainen Etelä- ja Keski-Suomessa. (Havaintokartta)

Lentoaika: Toukokuun lopusta heinäkuun alkuun. Harvinainen toinen sukupolvi lentää heinäkuun lopusta syyskuun loppuun (Tilastotietoa)

Elinympäristö: Tuorepohjaisten lehtimetsien reunavyöhykkeet.

Elintavat: Aikuinen perhonen ei syö mitään, sillä sen imukärsä on surkastunut lähes kokonaan pois. Laji kerää kaiken tarvittavan aikuisajan energiansa toukkana. Yöaktiivinen. Koiras tulee melko hyvin valolle, naaras huonommin.

Kehitysvaiheet: Toukka on polyfagi (moniruokainen). Elää lehtipuilla, pensailla ja varvuilla. Kotelo talvehtii

Lähilajit: Kuusi-, tuhka- ja rämekarvajalka.

Lajista muualla: Lepiforum, Perhoswiki, SPS, Suomen Lajitietokeskus

Koiras, 28.5.2016, Kangaslahti, Pieksämäki, © Patrik Åberg
Kasvatettu (e larva), kesäkuu 2017, © Håkan Söderholm
Naaras, kasvatettu (e larva), kesäkuu 2017, © Håkan Söderholm
Koiras, 19.6.2016, Kangaslahti, Pieksämäki, © Patrik Åberg
Naaras, 13.6.2015, Kangaslahti, Pieksämäki, © Patrik Åberg
Naaras, 13.6.2015, Kangaslahti, Pieksämäki, © Patrik Åberg
Naaras, 8.6.2017, Kotalahti, Leppävirta, © A. & E. Ylönen
Naaras, 8.6.2017, Kotalahti, Leppävirta, © A. & E. Ylönen
Koiras, kasvatettu (e larva), kesäkuu 2017, © Håkan Söderholm
1.9.20167, Kangaslahti, Pieksämäki, © Patrik Åberg
Täysikasvuinen toukka, 11.9.2015, Kangasala, © Esa Marjamäki
Täysikasvuinen toukka, 20.8. 2013, Kangasala, © Esa Marjamäki
Kotelokehto, jossa toukka aloittaa koteloitumisen, 8.9.2017 Kangasala, © Esa Marjamäki