Idänpystyperä

Pygaera timon

Yläheimo: Yökkösmäiset (Noctuoidea)
Heimo: Nirkot (Notodontidae)
Alaheimo: Pystyperät
(Pygaerinae)
Suku: Pygaera

← Edellinen Seuraava →

Tuntomerkit: Idänpystyperä on alkukesän nirkkoihin lukeutuva, melko kirjava yöperhonen. Se on Pygaera-suvun ainoa laji.
Silkinkiiltävien siipien pohjaväri vaihtelee harmaanruskeasta violetinruskeaan, ja siipiä kuvioivat sävyltään tummemmat ja vaaleammat alueet. Etusiiven poikki kulkee kolme vaaleaa viirua, ja ulomman poikkiviirun kohdalla siiven etureunassa on kiilanmuotoinen valkoinen laikku. Siipiväli on 35–45 mm.

Esiintyminen: Suomessa idänpystyperää tavataan suunnilleen Pori–Savonlinna-linjan eteläpuolella. Havainnot painottuvat etelärannikon tuntumaan. (Havaintokartta)

Lentoaika: Perhoset ovat lennossa yhtenä sukupolvena toukokuun alkupuolelta heinäkuun alkuun. Heinäkuusta lokakuulle voi esiintyä harvinainen toinen sukupolvi. (Lentoaika)

Elinympäristöt: Haapaa kasvavat lehti- ja sekametsät sekä metsänreunat.

Kehitysvaiheet: Naaras munii 150–200 munaa pieninä ryhminä tai yksitellen. Harmaanruskea toukka käyttää ravinnokseen haapaa (Populus tremula) ja pyrkii sulauttumaan haavanoksaan. Toukat ovat täysikasvuisia elokuun loppupuoliskolla, jolloin ne kehräävät kotelokopan yhteensidottujen lehtien väliin, joskus myös maahan, ja koteloituvat sen sisään. Kotelo talvehtii.

Muuta: Antiikin ajan Ateenassa eli Timon-niminen mies, joka vihasi ihmisiä ja halusi erakoitua. Perhosen tieteellinen nimi timon viittaa siihen, että laji on harvinainen ja yleensä vain yksitellen esiintyvä.

Lajista muualla: Lepiforum, Perhoswiki, Suomen Lajitietokeskus

Koiras, 10.6.2020, Kangaslahti, Pieksämäki, © Patrik Åberg
Koiras, 26.5.2018, Lahnalahti, Joroinen. Havainto: Annukka Pirkkalainen, kuva: © A. & E. Ylönen
Koiras, 26.5.2018, Lahnalahti, Joroinen, © Annukka Pirkkalainen
2.6.2020, Tiemassaari, Rantasalmi, © Allan Nyyssönen
Koiras, 26.5.2018, Lahnalahti, Joroinen, © Annukka Pirkkalainen