Idänpystyperä
Pygaera timon
Yläheimo: Yökkösmäiset (Noctuoidea)
Heimo: Nirkot (Notodontidae)
Alaheimo: Pystyperät (Pygaerinae)
Suku: Pygaera
Tuntomerkit: Idänpystyperä on alkukesän nirkkoihin lukeutuva, melko kirjava yöperhonen. Se on Pygaera-suvun ainoa laji.
Siipiväli ♂ 35–42 mm, ♀ 39–44 mm. Ruumis tumman ruskeanharmaa, keskiruumis usein violetinsävyinen. Etusiivet violetinharmaat, ruskeansekaiset. Tyvipoikkiviiru kapea, valkea, aaltoileva; sen ulkopuolella rivi mustanvioletteja täpliä, joista keskimmäinen suurin ja kolmikulmainen. Sisempi ja ulompi poikkiviiru vaaleat, sisempi lähes suora, ulomman keskellä ja etureunan lähellä kulma ulospäin, muodostaa etureunassa valkean puolikuun. Keskitäplä hiukan pohjaa vaaleampi. Aaltoviiru vaalean punertava, muodostaa etureunassa selvän, valkean täplän. Takasiivet harmaanruskeat, niissä diffuusi, vaalea poikkiviiru; takakulmassa häipyvä, tumma laikku.
Uhanalaisuusarvio 2019: LC = Least concern – Elinvoimainen
Esiintyminen: Suomessa idänpystyperää tavataan suunnilleen Pori–Savonlinna -linjan eteläpuolella. Havainnot painottuvat etelärannikon tuntumaan. (Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi)
Lentoaika: Perhonen lentää yhtenä sukupolvena toukokuun alkupuolelta heinäkuun alkuun. Heinäkuusta lokakuulle voi esiintyä harvinainen toinen sukupolvi.
Elinympäristöt: Haapaa kasvavat lehti- ja sekametsät sekä metsänreunat
Kehitysvaiheet: Naaras munii 150–200 munaa pieninä ryhminä tai yksitellen. Harmaanruskea toukka käyttää ravinnokseen haapaa (Populus tremula) ja pyrkii sulauttumaan haavanoksaan. Toukat ovat täysikasvuisia elokuun loppupuoliskolla, jolloin ne kehräävät kotelokopan yhteensidottujen lehtien väliin, joskus myös maahan, ja koteloituvat sen sisään. Kotelo talvehtii.
Muuta: Antiikin ajan Ateenassa eli Timon-niminen mies, joka vihasi ihmisiä ja halusi erakoitua. Perhosen tieteellinen nimi timon viittaa siihen, että laji on harvinainen ja yleensä vain yksitellen esiintyvä.
Lajista muualla: Wikipedia, Lepiforum
Tilastotietojen lähde: Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi
Teksti: Yhteistyössä Perhoswikin kanssa
Päivitetty viimeksi: 19.4.2024