Calamia tridens

Yläheimo: Yökkösmaiset (Noctuoidea)
Heimo: Yökköset (Noctuidae)
Alaheimo: Noctuinae
Tribus: Korsiyökköset (Apameini)
Suku: Calamia

← EdellinenSeuraava →

Tuntomerkit: Siipiväli 33–42 mm. Pää ja keskiruumis helakan ruohonvihreät. Etusiivet lähes yksivärisen helakan ruohonvihreät, haalistuneena kellahtavat; etureuna, ripset ja takareuna valkeat. Rengastäplä näkyy pienenä, valkeana pilkkuna tai puuttuu. Munuaistäplä valkea puolikuu, joka voi olla ulkopuolelta ruskehtavareunainen. Takasiivet valkeat, ulkoreunan kehnä ja usein suonet vihertävät, koiraalla kehnä joskus harmaata; ripset valkeat.

Uhanalaisuusarvio 2019: EN = Endangered – Erittäin uhanalainen (Punainen kKirja)

Esiintyminen: Viheryökkönen ei ollut koskaan runsas maassamme, mutta viime vuosikymmeninä laji on entisestään taantunut. Ennen vuotta 1975 raportoitiin havaintoja eri puolilta Etelä- ja Keski-Suomea. Nykyään saadaan tuoreita havaintoja enää vain muutamilta paikoilta etelästä. (Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi)

Lentoaika: Elokuun alusta syyskuun alkuun (Tilastotietoa –2016)

Elinympäristö: Laji viihtyy kuivilla, vähäravinteisellä niityillä, joissa paljas hiekkapohjainen maa pilkahtaa esille.

Elintavat: Perhonen lentää yöllä; tulee huonosti sekä valolle että syötille. Istuu usein heinillä; käy kukilla.

Kehitysvaiheet: Muna talvehtii. Toukka on tumman vihertävänruskea; selkäjuova hieno, selvästi vaalea, joskus hyvin epäselvä; nystyrät mustat. Pää punaruskea; niska- ja peräkilpi mustat. Elää touko-kesäkuussa heinäkasvien (Poaceae) kuten nurmikkojen (Poa), natojen (Festuca) ja lehtolusteiden (Brachypodium) korsissa ja juurituppaissa. Koteloituu silkillä vuorattuun onkaloon maahan.

Lajista muualla: Lepiforum

Tilastotietojen lähde: Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi

Teksti: Yhteistyössä Perhoswikin kanssa

Päivitetty viimeksi: 27.5.2023