Tundrasinisiipi

Agriades aquilo

Heimo: Sinisiipiset (Lycaenidae)
Alaheimo: Lycaeniniae
Tribus: Sinisiivet (Polyommatini)
Suku: Agriades

Tuntomerkit: Tundrasinisiipi on pienikokoinen sinisiipilaji, siipiväli on 20–24 mm. Naaraat ovat yleensä koiraita kookkaampia. Siipiripset ovat valkoiset.
Koiraan siipien yläpinta on kalpean harmaansininen, naaras on grafiitinharmaa tai ruskehtavan harmaa. Siipien keskiosassa on tumma, vaaleareunainen keskitäplä, joka erottuu selkeämmin etusiivessä.
Takasiiven alapuolella on suuria valkoisia laikkuja. Takasiiven takanurkassa erottuu kahdesta kolmeen himmeän oranssia täplää.

Esiintyminen: Perhosta tavataan puurajan yläpuolella Käsivarren kalkkialueilla, mm. Saanalla ja Toskalharkilla. Laji on harvinainen ja paikoittainen. (Levinneisyyskartta).

Lentoaika: Yksi sukupolvi: kesäkuun lopusta heinäkuun loppuun. (Tilastotietoa)

Elinympäristö: Lajin elinympäristöä ovat kivikkoiset tunturirinteet, tunturipaljakat ja tunturiniityt puurajan yläpuolella.

Elintavat: Koiraat lentävät lähellä maanpintaa etsiessään naaraita.

Kehitysvaiheet: Toukan ravintokasveja ovat nukit (Androsace), alppikellot (Soldanella), mahdollisesti myös uuvana (Diapensia lapponica) ja Dodecatheon-suvun lajit sekä tunturikurjenherne (Astragalus alpinus) ja sinirikko (Saxifraga oppositifolia). Suomen Lapissa rikot ravintokasveina sopivat parhaiten lajin esiintymiseen. Norjassa on todettu toukan elävän sinirikolla ja talvehtivan keskenkasvuisena. Toukka koteloituu maahan kivien väleihin tai halkeamiin.

Muuta: Suomessa tundrasinisiipi on luokiteltu erittäin uhanalaiseksi. Laji rauhoitettiin vuonna 1989.

Lajista muualla: Lepiforum, Perhoswiki, Laji.fi

Kilpisjärvi, Enontekiö, 1.7.2016, © Jyrki Lehto
Koiras, 18.7.2018, Kilpisjärvi, Enontekiö, © Helmut Diekmann