Amphipoea oculea

Yläheimo: Yökkösmaiset (Noctuoidea)
Heimo: Yökköset (Noctuidae)
Alaheimo: Noctuinae
Tribus: Korsiyökköset (Apameini)
Suku: Amphipoea

← EdellinenSeuraava →

Tuntomerkit: Siipiväli 26–34 mm. Etusiivet hyvin kolmiomaiset, punaruskeat – harmahtavan ruosteenpunaiset. Poikkiviirut kaksinkertaiset, ruskeat, etäällä toisistaan; sisemmän poikkiviirun etuosa usein varjostunut. Keskivarjo diffuusi, ruskea. Rengastäplä pyöreä, oranssi, ruskeareunainen; munuaistäplä iso, ruskeareunainen, tavallisesti valkea, joskus keltainen tai oranssi, sen keskellä tumma rengas, sisemmässä takanurkassa ei varjostusta. Keilatäplä pohjan värinen tai ruosteenkeltainen. Aaltoviiru puuttuu tai näkyy heikosti tummana varjona. Ulkoreunassa tummanruskea juova. Takasiivet ruskehtavanharmaat, tyvestä vaaleammat; ripset punertavansävyiset.

Uhanalaisuusarvio: LC = Least concern – Elinvoimainen

Esiintyminen: Hyvin yleinen Etelä- ja Keski-Suomessa. Ilmoitettuja havaintoja on lähes koko maasta pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. (Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi)

Lentoaika: Heinäkuun puolivälistä syyskuun alkuun. Päälentoaika sijoittuu elokuun puolivälin tienoille.

Elinympäristö: Lajille tyypillisiä elinympäristöjä ovat rantaniityt, mäet ja rinteet sekä valoisat lehti- ja sekametsät.

Elintavat: Yöaktiivinen perhonen tulee hyvin valolle ja syötille. Perhonen on toisinaan myös päiväaktiivinen käyden kukilla imemässä mettä.

Kehitysvaiheet: Toukka vaaleanharmaa; ulkoselkä ja sivujuova kastanjanruskeat tai purppuranruskeat. Nystyrät mustat. Pää oranssinruskea; niska- ja peräkilpi okrat, edestä mustanruskeareunaiset. Elää touko-heinäkuussa heinäkasvien (Poaceae) kuten kastikoiden (Calamagrostis) ja koiranheinän (Dactylis glomerata) korsissa ja juurituppaissa. Koteloituu kotelokoppaan maahan. Muna talvehtii.

Lajista muualla: Lepiforum

Tilastotietojen lähde: Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi

Teksti: Yhteistyössä Perhoswikin kanssa

Päivitetty viimeksi: 14.7.2024