Pikkuraitayökkönen

Orthosia cruda

Yläheimo: Yökkösmaiset (Noctuoidea)
Heimo: Yökköset (Noctuidae)
Alaheimo: Maayökköset (Noctuinae)
Tribus: Raitayökköset (Orthosiini)
Suku: Orthosia

← EdellinenSeuraava →

Esiintyminen: Suomessa lajia tavataan lähinnä vain etelärannikolta. (Havaintokartta)

Lentoaika: Perhonen lentää huhtikuun alusta toukokuun loppuun. (Tilastotietoa)

Elinympäristö: Pikkuraitayökköstä tavataan lähinnä tammimetsistä.

Elintavat: Yöaktiivinen pikkuraitayökkönen tulee hyvin valolle, mutta heikommin syötille – ainakin osittain siksi, että pajut kukkivat lajin lentoaikana ja tarjoavat sille riittävän ravintolähteen. Kylminä öinä yökköset lentävät vain vähän aikaa auringonlaskun jälkeen, minkä jälkeen ne kohmettuvat ravintoa etsiessään pajujen kukille, oksille tai puiden rungoille. Päivisin löytää toisinaan vastakuoriutuneita tai päivälevolla olevia raitayökkösiä puiden oksilta ja rungoilta.

Kehitysvaiheet: Toukka elää toukokuusta kesäkuuhun tammella (Quercus) ja syö toisinaan muita toukkia. Toukka koteloituu kotelokoppaan maahan. Laji talvehtii kotelona, jonka sisällä on täysin kehittynyt aikuinen perhonen (ns. koteloimago).

Lajista muualla: Lepiforum, Perhoswiki, Suomen Perhostutkijain Seura, Suomen Lajitietokeskus

21.4.2017, Lähderanta, Espoo, © Patrik Åberg