Lounaanmorsiusyökkönen

Noctua fimbriata

Yläheimo: Yökkösmaiset (Noctuoidea)
Heimo: Yökköset (Noctuidae)
Alaheimo: Noctuinae
Tribus: Maayökköset (Noctuini)
Suku: Noctua

← EdellinenSeuraava →

Tuntomerkit: Siipiväli 49–60 mm. Naaras on keskimäärin hiukan suurempi kuin koiras. Takaruumis on päältä oranssi. Keskiruumis ja etusiivet vaaleanokrat ja ruosteenruskeat – punaruskeat ja oliivinvihreät. Tyvipoikkiviiru ja sisempi poikkiviiru tummat. Rengas- ja munuaistäplä lähellä toisiaan, okranvalkeahkoreunaiset. Ulompi poikkiviiru valkeahkonokra, sisäpuolelta tummavarjoinen, ulkopuolelta vaaleavarjoinen. Aaltoviiru vaalea, sen sisäpuolella etureunassa tumma laikku, jonka takareunassa musta kuvio. Takasiivet oranssit; ulkoreunassa hyvin leveä, musta vyö; ripset oranssit.

Uhanalaisuusarvio 2019: LC = Least concern – Elinvoimainen.

Esiintyminen: Lounaanmorsiusyökkönen oli ennen levinneisyydeltään lounainen laji, mutta nykyisin sitä tavataan lännestä itään koko Etelä-Suomesta. Pohjoisimmat havainnot länsirannikolla ovat Kalajoelta ja idässä Joensuusta. Paikoittain ja ajoittain laji voi olla runsas. (Havaintokartta –2016)

Lentoaika: Perhonen lentää heinäkuun alusta syyskuun alkuun. (Tilastotietoa –2016)

Elinympäristö: Laji viihtyy metsänreunoilla, niityillä, kedoilla ja puutarhoilla.

Elintavat: Yöaktiivinen perhonen tulee hyvin syötille, mutta myös valolle.

Kehitysvaiheet: Moniruokainen toukka elää syyskuusta toukokuuhun (välillä talvehtien) eri lehtipuilla, pensailla ja ruohoilla. Toukkaa tavataan mm. koivulta (Betula), pajuilta (Salix), vadelmalta (Rubus idaeus) ja hierakoilta (Rumex). Laji talvehtii kesken- tai täysikasvuisena toukkana. Toukka koteloituu kotelokoppaan maahan.

Lajista muualla: Lepiforum

Tilastotietojen lähde: Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi

Teksti: Yhteistyössä Perhoswikin kanssa

Päivitetty viimeksi: 02.09.2019

10.8.2015, Hartola, © Heikki Tabell
6.8.2016, Hannusjärvi, Espoo, © Helmut Diekmann
30.7.2016, Hannusjärvi, Espoo, © Helmut Diekmann
Syötillä, 7.8.2016, Hartola, © Heikki Tabell
Syötillä, 22.7.2016, Parainen, © Håkan Söderholm
Syötillä, 7.8.2016, Hartola, © Heikki Tabell