Carterocephalus silvicola

Heimo: Paksupäät (Hesperiidae)
Alaheimo: Hiipijät (Heteropterinae)
Suku: Carterocephalus

← EdellinenSeuraava →

Tuntomerkit: Mustatäplähiipijä on pieni ja nopealiikkeinen paksupääperhonen. Siipien kärkiväli on 28–31 mm ja sukupuolet ovat melko erinäköiset.
Koiraan siipien yläpintojen pohjaväri on kirkkaankeltainen. Etusiiven keskellä on neljä suurta tummaa täplää, ja lisäksi etusiiven ulkosarakkeessa on rivi tummia täpliä, jotka toisinaan saattavat olla hieman epäselviä. Sekä etu- että takasiiven ulkoreunassa on tumma reunajuova. Takasiivessä on ruskeaa kehnää, mutta paikoitellen kehnä puuttuu ja niissä paikoissa on pyöreitä, kirkkaankeltaisia täpliä.
Naaras on koirasta tummempi. Sen etusiiven tummanruskeat täplät ovat isompia ja osittain ne koskettavat toisiaan. Varsinkin naaraan takasiivet ovat päältä tummat ja niissä on keltaisia täpliä.
Takasiipien alapinnat ovat ruskeanharmaat ja niissä on runsaasti kellertäviä laikkuja.

Uhanalaisuusarvio 2019: LC = Least concern – Elinvoimainen

Esiintyminen: Jokseenkin yleinen Etelä- ja Keski-Suomessa. (Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi)

Lentoaika: Yksi sukupolvi: toukokuun lopulta heinäkuun alkuun

Elinympäristöt: Mustatäplähiipijä suosii puoliavoimia, valoisia metsänreunoja ja metsäteiden varsia sekä metsänaukkoja.

Elintavat: Koiraat puolustavat aukioilla ja metsänreunoissa sijaitsevia pariutumisreviirejään, joilla ne odottavat naaraita. Perhoset istahtavat usein kukille tai pensaikkoon siivet avoimina.

Kehitysvaiheet: Naaras munii munat yksitellen ravintokasvien lehdille. Toukka elää erilaisilla heinäkasveilla kuten juolavehnällä (Elymus repens) ja korpikastikalla (Calamgrostis purpureum). Se sitoo heinän lehden putkimaiseksi suojaksi, jonka sisällä se elää. Alussa toukka on vaaleanvihreä, mutta syksyllä se muuttuu harmaaksi. Keskenkasvuinen toukka talvehtii.

Lähilajit: Muut paksupäät. Mustatäplähiipijän naarasta voidaan helposti sekoittaa harvinaisempaan keltatäplähiipijään, mutta mustatäplähiipijän naaraalla on tummia täpliä keltaisella pohjalla (ja keltaiset alueet yhdistyvät toisiinsa), kun taas keltatäplähiipijällä kuvio on toisinpäin: keltaiset täplät ovat tummanruskealla pohjalla (ks. määrityskuvat alla)

Lajista muualla: Wikipedia, LuontoPortti, Lepiforum

Tilastotietojen lähde: Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi

Päivitetty viimeksi: 14.4.2024