Ruutuperhonen

Melanargia galathea

Heimo: Täpläperhoset (Nymphalidae)

Alaheimo: Heinäperhoset (Satyrinae)

Tribus: Satyrini

Suku: Melanargia

 

Tuntomerkit: Ruutuperhonen on suurehko päiväperhonen; siipien kärkiväli on noin 40–50 mm.
Siipien pohjaväri on vaalea (vaaleankeltainen) ja pintaa koristaa tummanruskea verkkokuvio. Takasiiven takanurkassa näkyy valkeateräinen silmätäplä.
Siipien alapinnalla on vaaleita, kellertävän harmaita ja tummanruskeita alueita, ja etenkin takasiivessä näkyy silmätäplien rivi.

Esiintyminen: Lajista on Suomessa yksi epävarma havainto 1950-luvulta. Keski- ja Etelä-Euroopassa ruutuperhonen on melko yleinen. Pohjoisessa lajia tavataan ainakin tilapäisesti Baltiassa, ja Tanskasta on raportoitu muutama epävarma havainto. Keski- ja Etelä-Euroopassa laji on yleinen ja on laajalle levinnyt.

Lentoaika: Keski-Euroopassa kesäkuun lopulta elokuuhun.

Elinympäristö: Kuivat niityt ja kedot sekä vuorten rinteet.

Kehitysvaiheet: Naaraat munivat syksyllä. Munista kuoriutuvat toukat siirtyvät heti talvilevolle ja aloittavat ruokailun vasta seuraavana keväänä. Toukat elävät eri heinäkasveilla.

Lähilajit: Etelä-Euroopassa tavataan muutama paikallinen alalaji. Espanjassa ja Etelä-Ranskassa lentää lähisukulainen Melanargia lachesis, ja laji Melanargia russia lentää paitsi Etelä-Euroopassa myös Etelä-Venäjällä, Kaukasuksella ja Länsi-Siperiassa.

Muuta: Joissakin eurooppalaisissa kielissä (mm. saksassa sekä pohjoismaisisisa kielissä) perhosen nimi viittaa shakkilautaan.

Lajista muualla: Lepiforum

25.6.2013, Collonges sous Salève, Ranska, © Teppo Salmela
14.7.2014, Collonges sous Salève, Ranska, © Teppo Salmela
14.7.2013, Collonges sous Salève, Ranska, © Teppo Salmela
14.7.2014, Collonges sous Salève, Ranska, © Teppo Salmela
24.7.2014, Collonges sous Salève, Ranska, © Teppo Salmela
Parittelu, 5.8.2014, Mt. Salève, Ranska, © Teppo Salmela