Melanargia galathea

Heimo: Täpläperhoset (Nymphalidae)
Alaheimo: Heinäperhoset (Satyrinae)
Tribus: Satyrini
Suku: Melanargia

← EdellinenSeuraava →

Tuntomerkit: Ruutuperhonen on suurehko päiväperhonen; siipien kärkiväli on noin 40–50 mm.
Siipien pohjaväri on vaalea (vaaleankeltainen) ja pintaa koristaa tummanruskea verkkokuvio. Takasiiven takanurkassa näkyy valkeateräinen silmätäplä.
Siipien alapinnalla on vaaleita, kellertävän harmaita ja tummanruskeita alueita, ja etenkin takasiivessä näkyy silmätäplien rivi.

Esiintyminen: Lajista on Suomessa yksi epävarma havainto 1950-luvulta. Keski- ja Etelä-Euroopassa ruutuperhonen on yleinen ja laajalle levinnyt. Pohjoisessa lajia tavataan ainakin tilapäisesti Baltiassa, ja Tanskasta on raportoitu muutama epävarma havainto.

Lentoaika: Keski-Euroopassa kesäkuun lopulta elokuuhun

Elinympäristö: Kuivat niityt ja kedot sekä vuorten rinteet

Kehitysvaiheet: Naaraat munivat syksyllä. Munista kuoriutuvat toukat siirtyvät heti talvilevolle ja aloittavat ruokailun vasta seuraavana keväänä. Toukat elävät eri heinäkasveilla.

Lähilajit: Etelä-Euroopassa tavataan muutama paikallinen alalaji. Espanjassa ja Etelä-Ranskassa lentää lähisukulainen Melanargia lachesis, ja laji Melanargia russia lentää paitsi Etelä-Euroopassa myös Etelä-Venäjällä, Kaukasuksella ja Länsi-Siperiassa.

Muuta: Joissakin eurooppalaisissa kielissä (mm. saksassa sekä pohjoismaisissa kielissä) perhosen nimi viittaa shakkilautaan.

Lajista muualla: Lepiforum

Päivitetty viimeksi: 10.5.2024