Puroyökkönen

Rivula sericealis

Yläheimo: Yökkösmaiset (Noctuoidea)
Heimo: Hämyköt (Erebidae)
Alaheimo: Puroyökköset
(Rivulinae)
Suku: Rivula

Tuntomerkit: Pienikokoista kellertävää kolmionmuotoista puroyökköstä on vaikea sekoittaa tuoreena muihin lajeihin, mutta kuluneena sen voi sekoittaa moniin muihin pieniin yökkösiin. Aloittelija saattaa myös helposti pitää lajia pikkuperhosena.

Esiintyminen: Yleistä puroyökköstä tavataan Oulun korkeudelle saakka. Yksittäisiä havaintoja on pohjoisempaakin. (Havaintokartta)

Lentoaika: Perhonen lentää kesäkuusta elokuuhun saakka ja harvalukuisempana toisena polvena elo-syyskuussa. (Tilastotietoa)

Elinympäristö: Laji ei vaadi juuri mitään elinympäristöltään, ja onkin vaikea löytää paikkaa, josta puroyökköstä ei tapaisi.

Elintavat: Perhonen on pääosin yöaktiivinen, mutta lähtee helposti päivisin lentoon jaloista. Yöllä puroyökkönen tulee hyvin valolle ja toisinaan myös syötille.

Kehitysvaiheet: Toukka elää elo-toukokuussa heinillä (Poaceae), kuten juolavehnällä (Elytrigia repens), talvehtien välillä keskenkasvuisena. Koteloituu yhteenkehräämiensä taiteltujen lehtien väliin.

Lajista muualla: Lepiforum, Perhoswiki, Laji.fi

23.6.2013, Kotalahti, Leppävirta, © A. & E. Ylönen
5.7.2011, Kotalahti, Leppävirta, © A. & E. Ylönen
5.7.2011, Kotalahti, Leppävirta, © A. & E. Ylönen