Ehtooyökkönen

Naenia typica

Yläheimo: Yökkösmaiset (Noctuoidea)
Heimo: Yökköset (Noctuidae)
Alaheimo: Noctuinae
Tribus: Maayökköset (Noctuini)
Suku: Naenia

← EdellinenSeuraava →

Tuntomerkit: Siipiväli 33–45 mm. Naaras on keskimäärin suurempi kuin koiras. Etusiivet ruskeat, tumman harmaanruskean sekaiset; suonet valkeahkot. Poikkiviirut ja aaltoviiru valkeahkot, tumman harmaanruskeareunaiset. Keilatäplä joskus näkyvissä. Rengas- ja munuaistäplä valkeahkorenkaiset, mustareunaiset; munuaistäplän keskellä valkeahko juomu; yökköstäplien välinen ala pohjaa tummempi. Ulkoreunassa rivi pieniä, mustia puolikuita. Takasiivet tumman ruskehtavanharmaat. (Perhoswiki)

Esiintyminen: Esiintymisen painopiste on etelärannikolla, mutta lajia voi tavata myös Keski-Suomessa. Pohjoisimmillaan lajia on tavattu Oulun korkeudelta saakka. (Havaintokartta)

Lentoaika: Perhonen lentää kesäkuun lopulta elokuun loppuun. Lennon huippu sijoittuu heinäkuulle. (Tilastotietoa)

Elinympäristö: Laji viihtyy eritoten rantojen tuntumassa.

Elintavat: Yöaktiivinen laji. Perhonen tulee hyvin syötillä, mutta myös valolle.

Kehitysvaiheet: Moniruokainen toukka elää elo-toukokuussa mm. nokkosella (Urtica dioica), takiaisilla (Arctium), voikukilla (Taraxacum), raidalla (Salix caprea) ja tuomella (Prunus padus) talvehtien välissä keskenkasvuisena. Toukka koteloituu kotelokoppaan maahan.

Lajista muualla: Lepiforum, PerhoswikiLaji.fi

Syötillä, 23.7.2019, Tiemassaari, Rantasalmi, © Allan Nyyssönen
25.7.2015, Hartola, © Heikki Tabell
29.7.2015, Hannusjärvi, Espoo, © Helmut Diekmann