Harmovillaselkä

Tethea or

Heimo: Sirppisiivet ja villaselät (Drepanidae)
Alaheimo: Villaselät (Thyatirinae)
Suku: Tethea

← Edellinen Seuraava →

Tuntomerkit: Harmovillaselän etusiivet ovat usein tasavärisemmät ja enemmän harmaasävyiset kuin punevillaselällä ja or-merkki on hieman epäselvempi. Tasavärisyyttä ei voi kuitenkaan pitää luotettavana tuntomerkkinä, sillä harmovillaselkä vaihtelee erittäin paljon. Etusiiven ulompi poikkiviiru on selvästi mutkittelevampi kuin punevillaselällä. Takasiivet ovat vaaleahkon harmaat ja niiden keskellä kulkee usein heikosti erottuva poikkijuova. Siipien kärkiväli on 32–47 mm; naaras on koirasta kookkaampi.

Uhanalaisuusarvio: LC = Least concern – Elinvoimainen

Esiintyminen: Yleinen Etelä- ja Keski-Suomessa. Muutama hajanainen havainto Lapista. (Havaintokartta –2016)

Lentoaika: Lentoaika on pitkä: toukokuun lopulta eläkuun alkuun. Selvää toista sukupolvea ei ole Suomessa havaittu.(Tilastotietoa -2016)

Elinympäristöt: Harmovillaselän tyypillisiä elinympäristöjä ovat esimerkiksi valoisat lehti- ja sekametsät, niiden reunat, pihat, vesakot, linjanpohjat ja hakkuuaukeat. Käytännössä lajia tavataan lähes kaikkialta, missä vain kasvaa haapaa.

Elintavat: Yöaktiivinen perhonen tulee valolle ja syötille.

Kehitysvaiheet: Toukka elää haavalla ja pajuilla. Kotelo talvehtii.

Lajista muualla: Lepiforum, Perhoswiki

Tilastotietojen lähde: Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi

Teksti: Lähteinä Suomen Perhostutkijain Seura ja Suomen päivä- ja yöperhoset -maastokäsikirja.

Päivitetty viimeksi: 06.09.2019

29.5.2016, Espoo, © Helmut Diekmann
27.7.2017, Hartola, © Heikki Tabell
16.7.2015, Kangaslahti, Pieksämäki, © Patrik Åberg
25.6.2015 Hartola, © Heikki Tabell
10.7.2015, Hartola, © Heikki Tabell
25.6.2015 Hartola, © Heikki Tabell
Lähes täysikasvuinen toukka, 3.9.2017, Vantaa, © Mika Schafroth
Täysikasvuinen toukka, 25.8.2015, Parainen, © Håkan Söderholm
Määrityskuva 1: harmovillaselkä