Sinerväraitayökkönen

Orthosia opima

Yläheimo: Yökkösmaiset (Noctuoidea)
Heimo: Yökköset (Noctuidae)
Alaheimo: Noctuinae
Tribus: Raitayökköset (Orthosiini)
Suku: Orthosia

← EdellinenSeuraava →

Esiintyminen: Laji on Etelä- ja Keski-Suomessa ainakin Pohjois-Savon korkeudelle yleinen, mutta vain paikoittain runsas. Pohjoisimmat havainnot ovat noin Oulusta saakka. Idässä lajin levinneisyys rajoittuu hieman etelämmäksi. (Havaintokartta)

Lentoaika: Perhonen lentää huhti-toukokuussa. (Tilastotietoa)

Elinympäristö: Lajille ominaisia ympäristöjä ovat lehti- ja sekametsät, linjanpohjat, hakkuu-aukeat, joutomaat ja pensaikkoiset aukiot.

Elintavat: Yöaktiivinen sinerväraitayökkönen tulee pimeän vuodenajan vuoksi hyvin valolle, mutta heikommin syötille – ainakin osittain siksi, että pajut kukkivat lajin lentoaikana ja tarjoavat riittävän ravintolähteen aikuisille perhosille. Kylminä öinä yökköset lentävät vain vähän aikaa auringonlaskun jälkeen ja kohmettuvat ravintoa etsiessään pajujen kukille sekä puiden oksille tai rungoille. Päivisin löytää toisinaan vastakuoriutuneita tai päivälevolla olevia raitayökkösiä puiden oksilta ja rungoilta.

Kehitysvaiheet: Toukka elää toukokuusta kesäkuuhun esimerkiksi lehtipuilla, pensailla ja ruohoilla kuten pajuilla (Salix), koivulla (Betula), villakoilla (Senecio) ja pujolla (Artemisia vulgaris). Toukka koteloituu kotelokoppaan maahan. Laji talvehtii kotelona, jonka sisällä on täysin kehittynyt aikuinen perhonen (koteloimago).

Lajista muualla: Lepiforum, Perhoswiki, Suomen Perhostutkijain Seura, Suomen Lajitietokeskus

5.5.2017, Hartola, © Heikki Tabell
16.5.2016, Hartola, © Heikki Tabell
20.5.2012, Kotalahti, Leppävirta, © A. & E. Ylönen
27.4.2019, Kangaslahti, Pieksämäki, © Patrik Åberg
17.5.2013, Kotalahti, Leppävirta, © A. & E. Ylönen
5.5.2017, Kangaslahti, Pieksämäki, © Patrik Åberg