Sinerväraitayökkönen

Orthosia opima

Yläheimo: Yökkösmaiset (Noctuoidea)
Heimo: Yökköset (Noctuidae)
Alaheimo: Noctuinae
Tribus: Raitayökköset (Orthosiini)
Suku: Orthosia

Esiintyminen: Laji on ainakin Pohjois-Savon korkeudelle yleinen, mutta vain paikoittain runsas. Pohjoisimmat havainnot ovat noin Oulusta saakka. Idässä lajin levinneisyys rajoittuu hieman etelämmäksi. Havaintokartta

Lentoaika: Aikaisimpia yksilöitä voi vuodesta riippuen tavata jopa helmi-maaliskuun vaihteessa, mutta yleensä vasta maaliskuussa. Lajin lennonhuippu sijoittuu huhti-toukokuuhun. Tilastotietoa

Elinympäristö: Lajille ominaisia ympäristöjä ovat esimerkiksi lehti- ja sekametsät, linjanpohjat, hakkuu-aukeat, joutomaat ja pensaikkoiset aukiot.

Elintavat: Yöaktiivinen sinerväraitayökkönen tulee pimeän vuodenajan vuoksi erittäin hyvin valolle, mutta heikommin syötille ainakin osittain siksi, että pajut kukkivat lajin lentoaikana ja tarjoavat riittävän ravintolähteen aikuisille, mistä koko yökkös-sukukin on nimensä saanut. Usein kylminä öinä yökköset lentävät vain vähän aikaa auringonlaskun jälkeen, koska ne kohmettuvat esimerkiksi pajujen kukille, oksille tai puiden rungoille ravintoa etsiessään. Päivisin löytää toisinaan vastakuoriutuneita tai päivälevolla olevia raitayökkösiä esimerkiksi oksilta ja puiden rungoilta.

Kehitysvaiheet: Toukka elää toukokuusta kesäkuuhun esimerkiksi lehtipuilla, pensailla ja ruohoilla kuten pajuilla (Salix), koivulla (Betula), villakoilla (Senecio) ja pujolla (Artemisia vulgaris). Toukka koteloituu kotelokoppaan maahan. Laji talvehtii kotelona, jonka sisällä on täysin kehittynyt aikuinen perhonen (koteloimago).

Lajista muualla: Lepiforum, Perhoswiki, Laji.fi

5.5.2017, Hartola, © Heikki Tabell
16.5.2016, Hartola, © Heikki Tabell
20.5.2012, Kotalahti, Leppävirta, © A. & E. Ylönen
17.5.2013, Kotalahti, Leppävirta, © A. & E. Ylönen
5.5.2017, Kangaslahti, Pieksämäki, © Patrik Åberg