Pilkkuruuniyökkönen

Xestia baja

Yläheimo: Yökkösmaiset (Noctuoidea)
Heimo: Yökköset (Noctuidae)
Alaheimo: Noctuinae
Tribus: Maayökköset (Noctuini)
Suku: Xestia

Esiintyminen: Erittäin yleinen pilkkuruuniyökkönen on levinnyt koko Suomen alueelle. Havaintokartta

Lentoaika: Laji lentää heinäkuusta elokuuhun saakka. Tilastotietoa

Elinympäristö: Pilkkuruuniyökkösen voi tavata lähes mistä tahansa.

Elintavat: Yöaktiivinen perhonen käy kukilla, tulee hyvin valolle ja erinomaisesti syötille.

Kehitysvaiheet: Jokseenkin polyfagi toukka elää syyskuusta toukokuuhun pajuilla (Salix), koivulla (Betula) suosien etenkin nuoria puita. Lisäksi toukkaa tapaa vadelmalta (Rubus idaeus) ja mustikalta (Vaccinium myrtillus). Laji talvehtii pienenä toukkana. Talven jälkeen toukka on yöaktiivinen. Laji koteloituu kotelokoppaan maahan.

Lajista muualla: Lepiforum, Perhoswiki, Laji.fi

30.7.2017, Hartola, © Heikki Tabell
2.8.2017, Hartola, © Heikki Tabell
26.8.2015, Hannusjärvi, Espoo, © Helmut Diekmann
6.8.2014, Hannusjärvi, Espoo, © Helmut Diekmann
Syötillä, 27.7.2016, Hannusjärvi, Espoo, © Helmut Diekmann
12.8.2015, Hannusjärvi, Espoo, © Helmut Diekmann
9.8.2015, Hannusjärvi, Espoo, © Helmut Diekmann
Syötillä, 20.7.2016, Hartola, © Heikki Tabell
22.7.2009, Kotalahti, Leppävirta, © A. & E. Ylönen