Kirjovaskiyökkönen

Autographa pulchrina

Yläheimo: Yökkösmaiset (Noctuoidea)
Heimo: Yökköset (Noctuidae)
Alaheimo: Metalliyökköset
(Plusiinae)
Tribus: Plusiini
Suku: Autographa

← EdellinenSeuraava →

Esiintyminen: Etelä- ja Keski-Suomessa yleistä kirjovaskiyökköstä on tavattu melkein koko maasta lukuunottamatta aivan pohjoisinta Lappia. (Havaintokartta)

Lentoaika: Kirjovaskiyökkönen lentää kesäkuun alusta aina elokuun alkuun saakka. (Tilastotietoa)

Elinympäristö: Laji viihtyy kulttuuriympäristöissä sekä lehti- ja sekametsissä.

Elintavat: Yöaktiivinen aikuinen tulee hyvin valolle ja käy aktiivisesti kukilla.

Kehitysvaiheet: Toukka on polyfagi, joka elää elokuusta toukokuuhun (talvehtien välillä keskenkasvuisena) mm. nokkosella (Urtica dioica), mustikalla (Vaccinium myrtillus), juolukalla (Vaccinium uliginosum), kullerolla (Trollius europaeus), kultapiiskulla (Solidago virgaurea), koivuilla (Betula) ja pihlajalla (Sorbus aucuparia).

Lajista muualla: Lepiforum, Perhoswiki, Suomen Perhostutkijainseura, Suomen Lajitietokeskus

6.7.2017, Kangasala, © Esa Marjamäki
19.7.2017, Hartola, © Heikki Tabell
24.7.2014, Kotalahti, Leppävirta, © A. & E. Ylönen
20.6.2014, Hartola, © Heikki Tabell