Koivuvillaselkä

Tetheella fluctuosa

Heimo: Sirppisiivet ja villaselät (Drepanidae)
Alaheimo: Villaselät (Thyatirinae)
Suku: Tetheella

← Edellinen Seuraava →

Tuntomerkit: Koivuvillaselän tunnistaa parhaiten etusiipien tummasta keskisarakkeestaan jota ympäröivät sekä siiven tyvessä, että reunassa vaaleammat alueet.

Uhanalaisuusarvio 2019: LC = Least concern – Elinvoimainen

Esiintyminen: Laji on melko yleinen Etelä- ja Keski-Suomessa. Pohjoisin ilmoitettu havainto on Pudasjärveltä. (Havaintokartta –2016; ajankohtaiset havainnot ks. Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi)

Lentoaika: Kesäkuun puolivälistä elokuun puoleenväliin. Hyvin harvinainen toinen sukupolvi syyskuussa. (Tilastotietoa -2016)

Elinympäristö: Kaikkialla, missä kasvaa koivua.

Elintavat: Yöaktiivinen perhonen tulee hyvin valolle ja myös syötille.

Kehitysvaiheet: Soikeanmuotoinen muna on aluksi keltainen, mutta tummuu myöhemmin harmaaksi. Toukka elää koivuilla (Betula) kahden yhteenkehräämänsä lehden välissä ja koteloituu maahan lehtien väliin. Laji talvehtii kotelona.

Lajista muualla: Lepiforum, Perhoswiki, Suomen Perhostutkijain Seura

Tilastotietojen lähde: Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi

Tekstin lähteet: Suomen Perhostutkijain Seuran lajisivu sekä Suomen päivä- ja yöperhoset -maastokäsikirja.

Päivitetty viimeksi: 8.11.2019

20.7.2006, Saukkola, Nummi-Pusula, © Markku Ruuskanen
19.7.2017, Soukanniemi, Espoo, © Helmut Diekmann
17.7.2017, Tiemassaari, Rantasalmi, © Allan Nyyssönen
24.7.2017, Soukanniemi, Espoo, © Helmut Diekmann
10.7.2017, Hartola, © Heikki Tabell
9.7.2017, Hartola, © Heikki Tabell