Autographa bractea

Yläheimo: Yökkösmaiset (Noctuoidea)
Heimo: Yökköset (Noctuidae)
Alaheimo: Metalliyökköset (Plusiinae)
Tribus: Plusiini
Suku: Autographa

← EdellinenSeuraava →

Tuntomerkit: Siipiväli 34–44 mm. Isohko. Etusiivet tasaisen violetinvivahteisen harmaanruskeat, tummanruskeariipusteiset; keskisarakkeen takaosa ruosteenruskea. Poikkiviirut kaksinkertaiset, hienosti punaruskeat, epäselvät; sisempi keskikohdan takaa hienosti kultatäytteinen, ulompi etuosastaan häipyvä, kultatäytteinen vain aivan takareunassa, sen takaosan sisäpuolella leveä, ruosteenkellertävä varjo. Rengastäplä tuskin näkyvissä paitsi takaosassa, jossa se on heikon, kaarevan, hopeisen juomun reunustama, munuaistäplä heikosti punaruskeareunainen. Metallimerkki hyvin iso, hopeinen tai heikosti kultainen, levenee etuviistoon. Aaltoviiru ruosteenruskea. Takasiivet vaalean kellertävänharmaat, reunavarjo tumma, kaarijuova hyvin heikko tai puuttuu; ripset kellertävät, punaruskeasävyiset.

Uhanalaisuusarvio 2019: LC = Least concern – Elinvoimainen

Esiintyminen: Kuusamo–Oulu -linjalta asti tavattava laikkupronssiyökkönen on yleinen Etelä- ja Keski-Suomessa. (Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi)

Lentoaika: Perhonen lentää kesäkuun loppupuolelta elokuun alkupuolelle. Lennon huippu heinäkuun jälkipuoliskolla. Joitakin perhosyksilöitä on tavattu vielä syyskuussa (2. sukupolvi?)

Elinympäristöt: Lajille ominaisia elinympäristöjä ovat lehti- ja sekametsät, puistot, kulttuuriympäristöt, joutomaat, pientareet, niityt, kedot ja metsänreunat.

Elintavat: Yöaktiivinen aikuinen tulee hyvin valolle ja käy paljon kukilla. Toisinaan lajia tapaa aktiivisena myös päivisin.

Kehitysvaiheet: Keskenkasvuisena talvehtivaa toukkaa tapaa elokuusta seuraavan vuoden kesäkuuhun. Polyfagi (moniruokainen) toukka suosii ravintokasvinaan esimerkiksi nokkosta (Urtica dioica) ja koiranputkea (Anthriscus sylvestris). Toukka koteloituu kotelokoppaan ravintokasvinsa alle.

Lajista muualla: Lepiforum

Tilastotietojen lähde: Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi

Teksti: Yhteistyössä Perhoswikin kanssa

Päivitetty viimeksi: 11.10.2022