Orthosia gothica

Heimo: Yökköset (Noctuidae)
Alaheimo: Noctuinae
Tribus: Raitayökköset (Orthosiini)
Suku: Orthosia

← EdellinenSeuraava →

Tuntomerkit: Laji on saanut tieteellisen nimen gothica perhosen etusiiven keskellä olevasta tummasta täplästä, joka muistuttaa g-kirjainta. Lajin nimimuodolla tämä ”goottikuvio” on musta, kun taas muodolla f. gothicina ”goottikuvio” on ruosteenruskea (ks. kuvat 5–10).
Tunnusraitayökkönen on suhteellisen pieni yökkönen; siipiväli on 31–38 mm. Koiraan tuntosarvet ovat kaksoiskampahampaiset (ks. kuvat 2–4). Etusiivet ovat ruskeat, violetinharmaan sekaiset. Tyvipoikkiviiru kahden mustan täplän reunustama (ks. kuva 4); sisempi ja ulompi poikkiviiru ovat vaaleat, tummareunaiset. Keilatäplä epäselvä, sen kärjestä ulompaan poikkiviiruun kulkee musta yhdysviiru. Rengas- ja munuaistäplä vaaleareunaiset; rengastäplä edestä avoin, munuaistäplä takaa avoin. Aaltoviiru vaalea tai kellertävä, sahahampainen. Ulkoreunassa rivi mustia pilkkuja. Takasiivet ruskeanharmaat; ripset vaaleammat.

Uhanalaisuusarvio 2019: LC = Least concern – Elinvoimainen

Esiintyminen: Erittäin yleistä tunnusraitayökköstä tavataan koko maassa Käsivarren Lappia lukuun ottamatta. (Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi)

Lentoaika: Aikaisimpia yksilöitä voi vuodesta riippuen tavata jo maaliskuussa, mutta yleensä vasta huhtikuun alusta alkaen. Lennon huippu sijoittuu huhti-toukokuun vaihteeseen.

Elinympäristö: Lajille ominaisia ympäristöjä ovat lehti- ja sekametsät, linjanpohjat, hakkuuaukeat, joutomaat ja pensaikkoiset aukiot.

Elintavat: Yöaktiivinen tunnusraitayökkönen tulee pimeinä kevätöinä hyvin valolle, mutta heikommin syötille – osittain varmaan siksi, että pajut kukkivat lajin lentoaikana ja tarjoavat aikuiselle perhoselle riittävän ravintolähteen. Kylminä öinä yökköset lentävät vain vähän aikaa auringonlaskun jälkeen ja kohmettuvat ravintoa etsiessään pajujen kukille ja oksille tai puiden rungoille. Päivisin voi löytää vastakuoriutuneita tai päivälevolla olevia raitayökkösiä puiden oksilta ja rungoilta.

Kehitysvaiheet: Toukka on vihreä ja vaaleankellertävätäpläinen; selkä- ja sivuselkäjuova ovat vaaleankellertävät tai valkeahkot; sivujuova leveä, valkeahko, ylhäältä tummareunainen. Toiseksi viimeinen hengitysaukko sijaitsee selvästi sivujuovan yläreunassa. Pää vihreä. – Moniruokainen toukka elää toukokuusta heinäkuuhun mm. koivulla (Betula), tammella (Quercus), pajuilla (Salix), tuomella (Prunus padus), vadelmalla (Rubus idaeus), hierakoilla (Rumex) ja nokkosella (Urtica). Toukka koteloituu kotelokoppaan maahan. Laji talvehtii kotelona, jonka sisällä on täysin kehittynyt aikuinen perhonen (ns. koteloimago).

Lajista muualla: Wikipedia, Lepiforum

Tilastotietojen lähde: Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi

Teksti: Yhteistyössä Perhoswikin kanssa

Päivitetty viimeksi: 10.5.2024