Tunnusraitayökkönen

Orthosia gothica

Heimo: Yökköset (Noctuidae)
Alaheimo: Noctuinae
Tribus: Raitayökköset (Orthosiini)
Suku: Orthosia

Tuntomerkit: Laji on saanut tieteellisen nimen gothica perhosen etusiiven täplästä, joka muistuttaa g-kirjainta (vasemmassa siivessä). Lajin nimimuodossa tämä ”goottikuvio” on musta, muodolla f. gothicina ”goottikuvio” on ruskea (ks. kuvat 5–6). Tunnusraitayökkönen on suhteellisen pieni yökkönen; siipiväli on 31–38 mm.

Esiintyminen: Erittäin yleistä tunnusraitayökköstä tavataan koko maassa Käsivarren Lappia lukuun ottamatta. (Havaintokartta)

Lentoaika: Aikaisimpia yksilöitä voi vuodesta riippuen tavata jo helmi-maaliskuun vaihteessa, mutta yleensä vasta maaliskuussa. Lajin lentohuippu sijoittuu huhti-toukokuuhun. (Tilastotietoa)

Elinympäristö: Lajille ominaisia ympäristöjä ovat lehti- ja sekametsät, linjanpohjat, hakkuuaukeat, joutomaat ja pensaikkoiset aukiot.

Elintavat: Yöaktiivinen tunnusraitayökkönen tulee pimeän vuodenajan vuoksi erittäin hyvin valolle, mutta heikommin syötille – ainakin osittain siksi, että pajut kukkivat lajin lentoaikana ja tarjoavat riittävän ravintolähteen perhosille. Kylminä öinä yökköset lentävät vain vähän aikaa auringonlaskun jälkeen ja kohmettuvat pajujen kukille ja oksille tai puiden rungoille ravintoa etsiessään. Päivisin voi löytää vastakuoriutuneita tai päivälevolla olevia raitayökkösiä oksilta ja puiden rungoilta.

Kehitysvaiheet: Moniruokainen toukka elää toukokuusta heinäkuuhun mm. koivulla (Betula), tammella (Quercus), pajuilla (Salix), tuomella (Prunus padus), vadelmalla (Rubus idaeus), hierakoilla (Rumex) ja nokkosella (Urtica). Toukka koteloituu kotelokoppaan maahan. Laji talvehtii kotelona, jonka sisällä on täysin kehittynyt aikuinen perhonen (ns. koteloimago).

Lajista muualla: Lepiforum, Perhoswiki, Suomen Perhostutkijain Seura, Suomen Lajitietokeskus

17.4.2016, Hartola, © Heikki Tabell
28.4.2016, Hannusjärvi, Espoo, © Helmut Diekmann
19.4.2019, Soukanniemi, Espoo, © Helmut Diekmann
19.4.2019, Soukanniemi, Espoo, © Helmut Diekmann
f. gothicina, 14.5.2013, Kotalahti, Leppävirta, © A. & E. Ylönen
f. gothicina, 20.4.2015, Hartola, © Heikki Tabell
Parittelu, alempi f. gothicina, 20.4.2019, Kangaslahti, Pieksämäki, © Patrik Åberg
Parittelu, alempi f. gothicina, 20.4.2019, Kangaslahti, Pieksämäki, © Patrik Åberg