Kultaperä

Sphrageidus similis

Yläheimo: Yökkösmäiset (Noctuoidea)
Heimo: Hämyköt (Erebidae)
Alaheimo: Villakkaat
(Lymantriinae)
Suku: Sphrageidus

 
← Edellinen Seuraava →

Tuntomerkit: Lajia määrittäessa kannattaa kiinnittää huomiota perhosen hohtavan valkoiseen väriin ja keltaiseen perään. Perhosen selkäpuolella on harvakseltaan pitkiä valkoisia karvoja. Koiraalla on leveät kaksoishampaiset tuntosarvet ja se on naarasta pienempi. Joillakin koirailla on etusiivessä lähellä siiven takareunaa tumma täplä, joka naaraaita puuttuu. Muuten sukupuolet ovat samanväriset.

Esiintyminen: Lajia tavataan Suomessa pääosin lounais- ja etelärannikolla, mutta se on levittäytymässä pikku hiljaa kohti sisämaata. Pohjoisimmat havainnot ovat noin Iisalmen korkeudelta. (Havaintokartta)

Lentoaika: Laji lentää pääosin yhdessä sukupolvessa heinäkuun alusta aina elokuun puoleenväliin, mutta muodostaa toisinaan vähälukuisemman toisen sukupolven syyskuussa. (Tilastotietoa)

Elinympäristö: Laji viihtyy kaikenlaisissa elinympäristöissä vältellen vain suuria havumetsäalueita.

Elintavat: Perhonen on yöaktiivinen; naaras ja koiras tulevat molemmat valolle. Aikuinen perhonen ei syö mitään, sillä sen imukärsä on surkastunut. Laji kerää kaiken tarvitsemansa ravinnon toukkavaiheessa.

Kehitysvaiheet: Naaras munii harmaat munat ryhmiin peittäen munastot oman takaruumiinsa keltaisella villalla. Toukka on polyfagi (moniruokainen); luonnossa se käyttää ravintonaan ainakin koivuja (Betula), omenaa (Malus domestica), pihlajaa (Sorbus aucaparia) ja tuomea (Prunus padus). Kasvatuksessa toukkien on todettu kelpuuttavan ravinnokseen myös pajuja (Salix sp.) Keskenkasvuinen toukka talvehtii kutomassaan seittipussissa. Seuraavan kevään ja alkukesän aikana toukka syö itsensä täysikasvuiseksi ja koteloituu kutomaansa valkoharmaaseen kotelokoppaan.

Huomautus: Toukan karvat saattavat tuottaa ihmisille voimakkaita ihoreaktioita. Paljain käsin koskettelua kannattaa välttää. Tämä pätee myös useimpiin muihin karvaisiin toukkiin.

Lajista muualla: Lepiforum, Perhoswiki, SPSLaji.fi

Koiras, 13.8.2017, Soukanniemi, Espoo, © Helmut Diekmann
Naaras, 2.8.2017, Soukanniemi, Espoo, © Helmut Diekmann
Naaras, kasvatettu (e larva), heinäkuu 2016, © Håkan Söderholm
Naaras, 2.8.2017, Soukanniemi, Espoo, © Helmut Diekmann
Naaras, kasvatettu (e larva), heinäkuu 2016, © Håkan Söderholm
Täysikasvuinen toukka, Örö, 28.5.2016, © Håkan Söderholm