Hohtopensasyökkönen
Amphipyra pyramidea
Yläheimo: Yökkösmaiset (Noctuoidea)
Heimo: Yökköset (Noctuidae)
Alaheimo: Pensasyökköset (Amphipyrinae)
Tribus: Amphipyrini
Suku: Amphipyra
Tuntomerkit: Siipiväli 44–52 mm. Etusiivet tummanruskeat, vaaleakehnäiset. Tyvi-, sisempi ja ulompi poikkiviiru vaaleat, tumman harmaanruskeareunaiset; sisemmässä poikkiviirussa myös etuosassa syviä hampaita. Keskisarake jokseenkin tasaleveä, etuosasta vain hieman leveämpi kuin takareunasta. Keskivarjo leveä, varjomainen, tumman harmaanruskea; sulautuu tavallisesti ulompaan poikkiviiruun. Rengastäplä pieni, vaalea, melko terävästi tummareunainen; munuaistäplä puuttuu. Aaltoviiru vaalea, sen etupuoliskon sisäpuolella mustahkoja nuolitäpliä. Suonien väleissä ulkosarakkeen ulko-osassa mustahkot pitkittäisjuovat, joiden päissä ulkoreunan tuntumassa rivi kellertävänvalkeita pilkkuja. Takasiivet voimakkaan ja tasaisen ruosteenruskeat, raja etureunan harmaanruskeaan alueeseen jyrkkä.
Uhanalaisuusarvio 2019: LC = Least concern – Elinvoimainen
Esiintyminen: Hohtopensasyökkösen levinneisyys on eteläpainotteinen, mutta laji on leviämässä kohti pohjoista. Sitä on tavattu jo Kajaanista saakka. (Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi)
Lentoaika: Aikuinen perhonen lentää heinäkuun lopusta aina lokakuuhun saakka.
Elinympäristöt: Lehdot, rehevät sekametsät, puutarhat ja puistot.
Elintavat: Hohtopensasyökkönen on yöaktiivinen ja tulee valolle, mutta erityisen hanakasti syötille.
Kehitysvaiheet: Toukka vihreä; selkäjuova valkea; sivuselkäjuova kellertävä, muodostuu täplistä; sivujuova vihertävänvalkea, katkennut keskiruumiin III ja takaruumiin kahden ensimmäisen jaokkeen kohdalta. Nystyrät kellertävät. Pää vihreä. Takaruumiin VIII jaokkeessa kartiomainen uloke, joka suuntautuu hiukan takaviistoon, sen kärki sarvimainen, kellanvihreä. Elää huhti-kesäkuussa tammella (Quercus robur), syreenillä (Syringa) ja kuusamalla (Lonicera) sekä myös muilla, lähinnä jaloilla lehtipuilla. Koteloituu kotelokoppaan maahan. Muna talvehtii.
Lajista muualla: Wikipedia, Lepiforum
Tilastotietojen lähde: Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi
Teksti: Yhteistyössä Perhoswikin kanssa
Päivitetty viimeksi: 8.4.2024