Eupithecia analoga

Heimo: Mittarit (Geometridae)
Alaheimo: Kenttämittarit (Larentiinae)
Tribus: Pikkumittarit (Eupitheciini)
Suku: Eupithecia

← Edellinen Seuraava →

Tuntomerkit: Kuusenkäpymittari muistuttaa suuresti kuusensiemenmittaria, E. abietaria, mutta on tätä tasavärisempi ja pienikokoisempi pikkumittari. Perhosen siipiväli on 14–20 mm. Pohjaväriltään mittari on harmaanruskea tai punaruskea. Keskipilkku on melko suuri ja musta ja sijaitsee lähellä sisempää poikkiviirua. Yleisvaikutelmaltaan siipien poikkiviirut ovat hennommat ja häipyvät. Siivenreunan vaalea aaltoviiru on epäselvästi mutkainen ja häipyvä. Siipien poikkijuovat ovat vähemmän kulmikkaat kuin abietarialla – erityisesti takasiiven kaarijuova on pyöristynyt, kun se abietarialla on suorempi ja tekee keskellä sisäänpäin mutkan. Huulirihmat ovat suhteellisen pitkät. Siipien alapuolella keskitäplät ovat heikommat.

Uhanalaisuusarvio 2019: LC = Least concern – Elinvoimainen

Esiintyminen: Laji on jokseenkin harvinainen. Vaikka se on levinnyt koko maahan, sitä tavataan elinympäristössään vain harvalukuisena. (Havaintokartta –2016; ajankohtaiset havainnot ks. Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi)

Lentoaika: Perhonen aloittaa lentonsa kesäkuun alkupuolella; varhaisimpia havaintoja on tehty jo toukokuun puolella. Lentoa jatkuu heinäkuun lopulle saakka. (Tilastotietoa –2016)

Elinympäristöt: Perhonen lentää erityisesti kuusimetsien laitamilla, reheväkasvuisissa kuusimetsissä ja pihakuusien ympärillä.

Elintavat: Perhonen lentää jo iltahämärissä; tulee myös valolle.

Kehitysvaiheet: Toukan ravintoa ovat erityisesti kuusen vihreät kävyt. Laji talvehtii kotelona, maahan koteloituneena.

Lähilajit: Kuusenkäpymittarin lähilaji on kuusensiemenmittari, E. abietaria.

Lajista muualla: Lepiforum, Perhoswiki, Laji.fi

Päivitetty viimeksi: 6.1.2023 Heikki Tabell