Lehtohopeatäplä

Boloria titania

Heimo: Täpläperhoset (Nymphalidae)

Alaheimo: Aurinkoperhoset (Heliconiinae)

Tribus: Hopeatäplät (Argynnini)

Suku: Boloria

← Edellinen Seuraava →

Tuntomerkit: Lehtohopeatäplä kuuluu ns. ”pieniin” hopeatäpliin, mutta on hieman kookkaampi ja rotevampi kuin pursu- tai niittyhopeatäplä. Siipien pohjaväri on oranssinruskea. Siipien ulkoreunat ovat hammasteiset. Reunoissa on voimakkaat täytetyt kolmiot (nuolenkärket), jotka takasiivessä ulottuvat lähes mustiin täpliin saakka. Takasiiven tyvessä on musta piste – kuten pursu- ja niittyhopeatäplällä.
Takasiiven alapinta on kauttaaltaan violetin ja punaruskean kirjava. Ulkosarakkeessa olevien valkoisten kaaritäplien mustat rajaukset ovat voimakkaat, terävän V:n muotoiset ja yhtyvät melkein sisempänä oleviin silmätäpliin, jolloin kuvio muistuttaa halma-lautapelin pelinappuloita. Keskisarake on ulkosaraketta vaaleampi, ja sarakkeiden välissä kulkee terävälinjainen, mutkitteleva musta juova. Takasiiven tyvestä löytyy valkoisen, punaruskean ja beigen eri sävyjä.
Siipien kärkiväli on noin 38–45 mm.

Esiintyminen: Lehtohopeatäplä on hyvin harvinainen ja paikoittainen laji. Ennen tunnettiin pieniä ja hajannaisia kantoja mm. Salon seudulta, Pirkanmaalta, Itä-Uudeltamaalta ja Pohjois-Karjalasta. Viime vuosina laji on ennestään taantunut ja sitä on tavattu enää vain muutamasta paikasta Kiteen seudulta. Lehtohopeatäplä on erittäin uhanalainen ja rauhoitettu. (Havaintokartta)

Lentoaika: Kesäkuun loppupuolelta heinäkuun loppupuolelle, yksi sukupolvi. Lennon huippu osuu yleensä heinäkuun puoliväliin. (Tilastotietoa)

Elinympäristö: Puoliavoimet paikat kuten rehevät ja kosteat lehtomaiset metsäniityt ja voimalinjojen aluset.

Kehitysvaiheet: Toukka elää orvokeilla ja talvehtii pienenä.

Lähilajit: Muut Boloria-suvun hopeatäplät.

Muuta: Lehtohopeatäplän nimimuoto Boloria titania ssp. titania elää Alpeilla. Suomessa, Baltian maissa ja Venäjällä esiintyy alalaji Boloria titania ssp. bivina.

Lajista muualla: Lepiforum, Perhoswiki, Suomen Perhostutkijain Seura, Suomen Lajitietokeskus

12.7.2018, Kitee, © A. & E. Ylönen
12.7.2018, Kitee, © A. & E. Ylönen
12.7.2018, Kitee, © A. & E. Ylönen
12.7.2018, Kitee, © A. & E. Ylönen
12.7.2018, Kitee, © A. & E. Ylönen
Kosinta, 12.7.2018, Kitee, © A. & E. Ylönen