Lehtohopeatäplä

Boloria titania

Heimo: Täpläperhoset (Nymphalidae)

Alaheimo: Aurinkoperhoset (Heliconiinae)

Tribus: Hopeatäplät (Argynnini)

Suku: Boloria

← Edellinen Seuraava →

Tuntomerkit: Lehtohopeatäplä kuuluu ns. ”pieniin” hopeatäpliin, mutta on hieman kookkaampi ja rotevampi kuin pursu- tai niittyhopeatäplä. Siipien pohjaväri on oranssinruskea. Siipien ulkoreunat ovat hammasteiset. Reunoissa on voimakkaat täytetyt kolmiot (nuolenkärket), jotka takasiivessä ulottuvat lähes mustiin täpliin saakka. Takasiiven tyvessä on musta piste – kuten pursu- ja niittyhopeatäplällä.
Takasiiven alapinta on kauttaaltaan violetin ja punaruskean kirjava. Ulkosarakkeessa olevien valkoisten kaaritäplien mustat rajaukset ovat voimakkaat, terävän V:n muotoiset ja yhtyvät melkein sisempänä oleviin silmätäpliin, jolloin kuvio muistuttaa halma-lautapelin pelinappuloita. Keskisarake on ulkosaraketta vaaleampi, ja sarakkeiden välissä kulkee terävälinjainen, mutkitteleva musta juova. Takasiiven tyvestä löytyy valkoisen, punaruskean ja beigen eri sävyjä.
Siipien kärkiväli on noin 38–45 mm.

Uhanalaisuusarvio 2019: EN = Endangered – Erittäin uhanalainen (Punainen Kirja)

Esiintyminen: Lehtohopeatäplä on hyvin harvinainen ja paikoittainen laji. Ennen tunnettiin pieniä ja hajannaisia kantoja mm. Salon seudulta, Pirkanmaalta, Itä-Uudeltamaalta ja Pohjois-Karjalasta. Viime vuosina laji on ennestään taantunut ja sitä on tavattu enää vain muutamasta paikasta Kiteen seudulta. Lehtohopeatäplä on erittäin uhanalainen ja rauhoitettu. (Havaintokartta –2016; ajankohtaiset havainnot ks. Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi)

Lentoaika: Kesäkuun loppupuolelta heinäkuun loppupuolelle, yksi sukupolvi. Lennon huippu osuu yleensä heinäkuun puoliväliin. (Tilastotietoa –2016)

Elinympäristöt: Puoliavoimet paikat kuten rehevät ja kosteat lehtomaiset metsäniityt ja voimalinjojen aluset

Kehitysvaiheet: Toukka elää orvokeilla ja talvehtii pienenä.

Lähilajit: Muut Boloria-suvun hopeatäplät.

Muuta: Lehtohopeatäplän nimimuoto Boloria titania ssp. titania elää Alpeilla. Suomessa, Baltian maissa ja Venäjällä esiintyy alalaji Boloria titania ssp. bivina.

Lajista muualla: Wikipedia, LuontoPortti, Lepiforum, Perhoswiki, Suomen Perhostutkijain Seura

Tilastotietojen lähde: Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi

Päivitetty viimeksi: 09.10.2019

12.7.2018, Kitee, © A. & E. Ylönen
12.7.2018, Kitee, © A. & E. Ylönen
12.7.2018, Kitee, © A. & E. Ylönen
12.7.2018, Kitee, © A. & E. Ylönen
12.7.2018, Kitee, © A. & E. Ylönen
Kosinta, 12.7.2018, Kitee, © A. & E. Ylönen