Kaunoyökkönen

Cryptocala chardinyi

Yläheimo: Yökkösmäiset (Noctuoidea)
Heimo: Yökköset (Noctuidae)
Alaheimo: Noctuinae
Tribus: Maayökköset (Noctuini)
Suku: Cryptocala

← EdellinenSeuraava →

Tuntomerkit: Siipiväli 24–31 mm. Etusiivet oliivin- tai punertavanruskeat, tummempivarjoiset, kärjestä sekä ulomman poikkiviirun ulkopuolelta ja rengastäplän kohdalta vaaleammat. Poikkiviirut tummanharmaat; sisempi epäselvä, ulompi pienihampainen. Keilatäplä puuttuu. Rengas- ja munuaistäplä vaaleareunaiset; rengastäplä soikea. Aaltoviiru harmahtava, sen sisäreunassa ruskea varjo. Ulkoreunassa tumma juova. Takasiivet oranssinkeltaiset; ulkoreunassa leveä, musta vyö; tyvi ruskeakehnäinen; ripset keltaiset. (Perhoswiki)

Esiintyminen: Yleinen Etelä- ja Keski-Suomessa. Lajia on tavattu pohjoisimmillaan suunnilleen Rovaniemen korkeudelta ja on yksi levinneisyysalueensa ja lentoaikansa runsaimpia yökkösiä. (Havaintokartta)

Lentoaika: Laji lentää kesäkuun lopulta aina elokuuhun saakka. Lennon huippu sijoittuu heinäkuulle. (Tilastotietoa)

Elinympäristö: Niityt, pientareet, ahot, kedot.

Elintavat: Perhonen on aktiivinen sekä päivällä että yöllä. Se käy ahkerasti maitohorsman ja puna-apilan kukilla ja tulee hyvin valolle.

Kehitysvaiheet: Moniruokainen toukka syö vatukoita (Rubus), ratamoita (Plantago), suolaheiniä (Rumex) sekä monia heinäkasveja (Poaceae). Laji talvehtii keskenkasvuisena toukkana. Toukka koteloituu maahan kotelokoppaan.

Lajista muualla: Lepiforum, Perhoswiki, Suomen Lajitietokeskus

17.8.2017, Kotalahti, Leppävirta, © A. & E. Ylönen
9.7.2012, Kotalahti, Leppävirta, © A. & E. Ylönen
8.72014, Liperi, © A. & E. Ylönen
13.7.2014, Hartola, © Heikki Tabell
24.6.2018, Hartola, © Heikki Tabell
19.7.2015, Rantasalmi, © Helmut Diekmann
30.7.2015, Latvajoki, Uva, Ristijärvi, © Olli Pihlajamaa
16.7.2017, Hartola, © Heikki Tabell
26.6.2016, Liperi, © Helmut Diekmann
13.7.2015, Hartola, © Heikki Tabell
20.7.2017, Hartola, © Heikki Tabell
Parittelu, 15.7.2015, Koskenkylä, Itä-Uusimaa, © Helmut Diekmann