Sinikevätyökkönen

Cerastis rubricosa

Yläheimo: Yökkösmaiset (Noctuoidea)
Heimo: Yökköset (Noctuidae)
Alaheimo: Noctuinae
Tribus: Maayökköset (Noctuini)
Suku: Cerastis

Esiintyminen: Laji on ainakin Kainuun eteläpuolella hyvin yleinen, mutta paikallisten harrastajien vähäisyyden takia Lapista ei ole paljoa ilmoitettuja havaintoja. Laji elää kuitenkin todennäköisesti koko Suomessa. (Havaintokartta)

Lentoaika: Sinikevätyökkönen lentää huhtikuun alkupuolelta kesäkuun alkuun (Tilastotietoa)

Elinympäristö: Lajille ominaisia ympäristöjä ovat lehti- ja sekametsät, linjanpohjat, hakkuu-aukeat, joutomaat ja pensaikkoiset aukiot.

Elintavat: Sinikevätyökkönen on elintavoiltaan samankaltainen kuin raitayökköset (Orthosia). Yöaktiivinen perhonen tulee hyvin valolle ja käy aktiivisesti esimerkiksi raidan kukilla. Kylminä öinä yökköset lentävät vain vähän aikaa auringonlaskun jälkeen, minkä jälkeen ne kohmettuvat pajujen kukille, oksille tai puiden rungoille ravintoa etsiessään. Päivisin löytää toisinaan vastakuoriutuneita tai päivälevolla olevia yksilöitä puiden oksilta ja rungoilta.

Kehitysvaiheet: Toukka on polyfagi (moniruokainen), joka elää toukokuusta heinäkuuhun mm. mustikalla (Vaccinium myrtillus), lepällä (Alnus), maitohorsmalla (Epilobium angustifolium) ja ranta-alvella (Lysimachia vulgaris). Toukka koteloituu kotelokoppaan maahan. Kuoriutumisvalmis aikuinen perhonen talvehtii kotelon sisällä (ns. koteloimago).

Lajista muualla: Lepiforum, Perhoswiki, Laji.fi

16.4.2016, Hartola, © Heikki Tabell
17.4.2016, Hartola, © Heikki Tabell
20.4.2015, Hartola, © Heikki Tabell
30.4.2018, Kangaslahti, Pieksämäki, © Patrik Åberg
30.4.2018, Kangaslahti, Pieksämäki, © Patrik Åberg
5.5.2018, Kangaslahti, Pieksämäki, © Patrik Åberg