Keltaritariyökkönen

Catocala fulminea

Yläheimo: Yökkösmaiset (Noctuoidea)
Heimo: Hämyköt (Erebidae)
Alaheimo: Ritariyökköset
(Erebinae)
Tribus:
Catocalini
Suku: Catocala

← Edellinen Seuraava →

Tuntomerkit:

Esiintyminen: Laji on 2000-luvulla levittäytynyt kovalla vauhdilla ja nyt sitä tavataan jo lähes Kainuun korkeudelle saakka. Etelässä laji on kilpailee yleisyydessä jo siniritariyökkösen kanssa. (Havaintokartta)

Lentoaika: Keltaritariyökkönen on melko aikainen ritariyökkönen lentäen heinäkuusta aina syyskuuhun saakka. (Tilastotietoa)

Elinympäristö: Lähes kaikkialla kuivia mäntybiotooppeja lukuunottamatta.

Elintavat: Yöaktiivinen laji tulee hyvin syötille ja joskus myös valolle.

Kehitysvaiheet: Naaraat munivat kaarnan koloihin, joissa munat talvehtivat. Toukka elää Suomessa pääasiassa tuomella (Prunus padus). Toukka koteloituu lehtien väliin ja aikuinen perhonen kuoriutuu loppukesästä.

Lajista muualla: Lepiforum, Perhoswiki, Suomen Perhostutkijain Seura, Suomen Lajitietokeskus

Kasvatettu, elokuu 2017, © Heikki Tabell
Syötillä, 13.8.2015, Lappeenranta, © Jaana Ihme
Syötillä, 27.7.2016, Hartola, © Heikki Tabell
Syötillä, kasvatettu (ex ovo), kesä 2018, © Helmut Diekmann
Kasvatettu (ex ovo), kesä 2018, © Helmut Diekmann
Kasvatettu, elokuu 2017, © Heikki Tabell
19.8.2017, Hartola, © Heikki Tabell
Syötillä siniritariyökkösen kanssa, 14.8.2014, Hartola, © Heikki Tabell
Munia, syyskuu 2917, Hartola, © Heikki Tabell
Keskenkasvuinen toukka kasvatusoloissa, toukokuu 2018, © Helmut Diekmann
Täysikasvuinen toukka kasvatusoloissa, kesäkuu 2018, © Helmut Diekmann
Kotelo (nostettu pois kotelokehdosta), kasvatuksessa, kesäkuu 2018, © Helmut Diekmann