Idänhäränsilmä

Hyponephele lycaon

Heimo: Täpläperhoset (Nymphalidae)

Alaheimo: Heinäperhoset (Satyrinae)

Tribus: Satyrini

Suku: Maniola

 

Tuntomerkit: Idänhäränsilmä on keskikokoinen päiväperhonen; siipiväli on noin 34-43 mm. Naaras on suurempi kuin koiras.
Koiraan siipien yläpinta on tasaisen tummanruskea ja etusiiven etukulmassa on pieni, tumma, valkoteräinen silmätäplä. Sen alapuolella voi näkyä häivähdys oranssia. Naaran etusiiven keskiosassa sen sijaan on laajat oranssinpunaiset alueet, ja tumma valkoteräinen silmätäplä on selvästi kookkaampi kuin koiraalla (joillakin yksilöillä voi olla silmätäplässään kaksi valkoista pistettä).

Alapinnat ovat molemmilla sukupuolilla suurin piirtein samannäköiset. Etusiiven alapuoli on enimmäkseen oranssinpunainen; vain reunus on ruskeanharmaa. Yläpinnan silmätäplä näkyy myös siiven alapuolelta. Koiraalla takasiiven alapuoli on tasainen harmaanruskea, kun taas naaraalla suurimman osan siiven ulko-osasta peittää leveä vaaleampi poikkivyö.

Siipiväli 34-43 mm. Naaras on suurempi kuin koiras. Siivet päältä harmaanruskeat, koiraan koirastäplä kapea, seuraa kaarena keskisaran takareunaa. Naaraan etusiivissä laajalti punakeltaista. Koiraalla etusiivissä pieni silmätäplä, naaraalla kaksi suurehkoa silmätäplää. Takasiivet alapuolelta yksivärisen harmaanruskeat, koiraalla tavallisesti vaaleanharmaat, ruskeariipusteiset, ilman silmätäpliä.

Esiintyminen: Voimakkaasti taantunut laji, jota tavataan harvinaisena enää vain Ahvenanmaalla, lounaissaaristossa ja etelärannikolla sekä paikoitellen Kaakkois-Suomessa. Keski-Euroopassa sen sijaan tummahäränsilmä kuuluu yleisimpiin päiväperhoslajeihin. (Levinneisyyskartta)

Lentoaika: Heinäkuun alkupuolelta elokuun alkuun. (Tilastotietoa)

Elinympäristö: Avoimet niityt ja kuivat kedot.

Kehitysvaiheet: Toukka elää heinäkasveilla ja talvehtii täysikasvuisena.

Lähilajit: Maamme kaakkoiskulmassa elää hyvin harvinainen idänhäränsilmä (Hyponephele lycaon), joka muistutta suuresti tummahäränsilmää, mutta on hieman pienempi. Idänhäränsilmän naaraalla on etusiivessään kaksi erillistä silmätäplää.

Lajista muualla: Lepiforum, Perhoswiki, Laji.fi

Koiras, yläpinta, coll. A. & E. Ylönen, © A. & E. Ylönen
Koiras, alapinta, coll. A. & E. Ylönen, © A. & E. Ylönen