Nycteola degenerana

Yläheimo: Yökkösmäiset (Noctuoidea)
Heimo: Venhokkaat (Nolidae)
Alaheimo: Vihervenhokkaat (Cloephorinae)
Tribus: Pikkuvenhokkaat (Sarrothripini)
Suku: Nycteola

← Edellinen Seuraava →

Tuntomerkit: Pajulaahusvenhokas, aikaisemmalta nimeltään pajulaahusyökkönen, joissakin lähteissä myös pajulaahustaja, on pienikokoinen yöperhonen. Se on ulkonäöltään hyvin vaihteleva pieni harmaanruskea perhonen, jonka voi sekoittaa kääriäiseen. Siipiväli 22–28 mm. Etusiivet vaihtelevasti kirjavat, vaaleahkon harmaasta harmaanmustaan, karkeakehnäiset. Sisä- ja ulkosarake 1) yksivärisen harmaat, 2) valkokehnäisen kirjavat tai 3) lähes yksivärisen valkeahkot, jolloin keskisarake mustahko; keskisarakkeessa vaihtelevasti punertavaa. Sisemmässä poikkiviirussa keskitäplän kohdalla syvä kaari ulospäin. Keskitäplä ruskeanpunainen. Takasiivet harmaanvalkeahkot, ulkoreuna tummempi.

Uhanalaisuusarvio 2019: LC = Least concern – Elinvoimainen

Esiintyminen: Yleisenä aina Kainuun korkeudelle saakka. Myös pohjoisempana on tehty useita havaintoja. (Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi)

Lentoaika: Syksyllä heinäkuun lopulta lokakuun alkupuolelle ja talvehtimisen jälkeen keväällä toukokuun alusta kesäkuun loppupuoliskolle.

Elinympäristö: Kosteat ja kuivahkot pensaikkoiset rannat, lehti- ja sekametsien reunat, puistot, niityt.

Elintavat: Perhonen aloittaa lentonsa hämärän laskeuduttua ja käy satunnaisesti myös kukilla. Levätessään se pitää siipiään tasossa tai kiertää ne putkimaisesti ruumiinsa ympärille (ks. kvua 4), mikä vaikeuttaa perhosen hahmottamista. Tulee hyvin sekä valolle että syötille.

Kehitysvaiheet: Naaras munii munat keväällä pajun (Salix sp.) lehdille. Toukka on vihreä, selkäjuova tummempi; pää kellanruskea. Elää toukokuun lopulta heinäkuun keskelle pajujen, erityisesti raidan (Salix caprea) vesojen lehdillä harvan seittikudoksen sisällä. Samasta pensaasta voi löytää jopa kymmeniä toukkia. Toukka koteloituu vaaleankeltaiseen kotelokoppaan lehden alapinnalle tai oksalle. Aikuinen talvehtii.

Lähilajit: Muut laahusvenhokkaat (Nycteola). Muistuttaa lähinnä tammilaahusvenhokasta.

Lajista muualla: Wikipedia, Lepiforum, Suomen Lajitietokeskus, Suomen Perhostutkijain Seura

Päivitetty viimeksi: 12.7.2024