Idänpronssiyökkönen

Autographa excelsa

Yläheimo: Yökkösmaiset (Noctuoidea)
Heimo: Yökköset (Noctuidae)
Alaheimo: Metalliyökköset
(Plusiinae)
Tribus: Plusiini
Suku: Autographa

← EdellinenSeuraava →

Esiintyminen: Idänpronssiyökkönen on yleinen idässä ja kaakossa, mutta sitä tavataan myös länsirannikolta. Pohjoisimmillaan laji esiintyy Oulu–Kuusamo -linjalla. (Havaintokartta)

Lentoaika: Perhonen lentää heinäkuusta elokuuhun. (Tilastotietoa)

Elinympäristö: Laji viihtyy rehevillä, kosteilla alueilla kuten lehtimetsissä ja niityillä.

Elintavat: Yöaktiivinen idänpronssiyökkönen tulee hyvin valolle.

Kehitysvaiheet: Polyfagi (monitruokainen) toukka elää syyskuusta kesäkuuhun suosien mm. nokkosta (Urtica dioica) ja ohdakkeita (Cirsium) sekä talvehtien välillä keskenkasvuisena. Toukka koteloituu kotelokoppaan maahan.

Lajista muualla: Lepiforum, Perhoswiki, SPS, Laji.fi

10.8.2017, Leppävirta, © A. & E. Ylönen
10.8.2017, Leppävirta, © A. & E. Ylönen
31.7.2014, Kangaslahti, Pieksämäki, © Patrik Åberg
27.7.2016, Tiemassaari, Rantasalmi, © Allan Nyyssönen
5.8.2015, Hartola, © Helmut Diekmann
5.8.2015, Hartola, © Helmut Diekmann
24.7.2017, Hartola, © Heikki Tabell
27.8.2017, Hartola, © Heikki Tabell
16.8.2017, Hartola, © Heikki Tabell