Suovenhokas

Nola karelica

Yläheimo: Yökkösmäiset (Noctuoidea)
Heimo: Venhokkaat (Nolidae)
Alaheimo: Suomuvenhokkaat (Nolinae)
Tribus: Nolini
Suku: Nola

← Edellinen Seuraava →

Tuntomerkit: –

Esiintyminen: Perhosta on tavattu aivan etelästä aina Pohjois-Lappiin saakka, mutta monilta paikoilta laji on hävinnyt kokonaan. Suurimpana syynä tähän lienee soihin 1900-luvun lopulla kohdistuneet voimakkaat toimenpiteet. (Havaintokartta)

Lentoaika: Aikuisia perhosia tavataan kesä-heinäkuussa. (Tilastotietoa)

Elinympäristö: Lajia tavataan soilta, meren läheisyydestä myös niitty- ja luhtarannoilta.

Elintavat: Koiraat ovat aktiivisia auringonlaskun aikaan, ja sopivaan ajankohtaan voi lajin esiintymispaikoilla nähdä koiraiden parveilua. Naaras on aktiivinen luultavasti vasta parittelun jälkeen. Suovenhokas tulee melko harvoin valolle.

Kehitysvaiheet: Toukka elää muuraimella (Rubus chamaemorus), suokukalla (Andromeda polifolia) ja juolukalla (Vaccinium uliginosum) talvehtien kaksi kertaa. Ensimmäisen kerran toukka talvehtii noin 2 mm pituisena ravintokasvin lehtien alapinnalla kutomassaan seittipussissa ja toisen kerran miltei täysikasvuisena. Toukka koteloituu kolmantena vuonna kesäkuun alussa pitkulaiseen, venettä muistuttavaan, harmaaseen kotelokoppaan esimerkiksi heinänkorrelle tai oksalle.

Lajista muualla: Lepiforum, Perhoswiki, Suomen Perhostutkijain Seura, Suomen Lajitietokeskus

26.6.2018, Päijät-Häme, © Heikki Tabell