Valkotäpläpaksupää

Hesperia comma

Heimo: Paksupäät (Hesperiidae)

Alaheimo: Paksupäät (Hesperiinae)

Suku: Hesperia

 

Tuntomerkit: Valkotäpläpaksupää on suhteellisen suurikokoinen paksupääperhonen. Siipien kärkiväli on 24–33 mm. Naaraat ovat koiraita kookkaampia.
Päällisin puolin valkotäpläpaksupää muistuttaa suuresti piippopaksupäätä, mutta se on tunnistettavissa siipien alapuolen valkoisista laikuista. Siipien yläpinnan pohjaväri on oranssi. Yläpuolella siipien reunukset ovat hieman tummempia kuin piippopaksupäällä, ja siipien vaaleat täplät erottuvat selvemmin. Naaraat ovat laikukkaampia kuin koiraat. Koiraalla on etusiiven keskellä voimakas musta koirasjuova.
Etusiiven alapuoli on tummempi kuin piippopaksupäällä. Takasiiven alapuoli on vihertävänruskea ja siinä on selvärajaiset valkoiset täplät.

Esiintyminen: Valkotäpläpaksupää esiintyy harvinaisena Ahvenanmaalla ja Lounais-Suomen saaristossa. Erillinen kanta elää Enontekiöllä Käsivarren suurtuntureilla. Tunturialueen alalaji catena (pohjanvalkotäpläpaksupää) on vaarantunut ja rauhoitettu. (Levinneisyyskartta)

Lentoaika: Valkotäpläpaksupään lento alkaa hieman myöhemmin kuin piippopaksupään; se kestää heinäkuun puolestavälistä elokuun puoliväliin. (Tilastotietoa)

Elinympäristö: Kuivat ja paahteiset kedot ja niityt. Tunturialueen valkotäpläpaksupäät lentävät runsaskukkaisilla tunturiniityillä.

Elintavat: Valkotäpläpaksupäät ovat levottoman tuntuisia ja ajavat muut perhoset pois alueiltaan. Koiraat puolustavat pariutumisreviirejään, joilla ne odottavat naaraita.

Kehitysvaiheet: Muna talvehtii. Toukka syö heiniä.

Lähilajit: Muut paksupäät, lähinnä piippopaksupää ja lauhahiipijä. Takasiiven alapuolella olevat selvärajaiset valkoiset täplät erottavat valkotäpläpaksupään kahdesta mainitusta lähilajista.

Lajista muualla: Lepiforum, Perhoswiki, Laji.fi.

Koiras, 24.7.2016, Parainen, © Erkki Jaakohuhta
Koiras, 24.7.2016, Parainen, © Erkki Jaakohuhta
24.7.2018, Parainen, © Matti Selänne
Naaras, 24.7.2018, Parainen, © Matti Selänne
Naaras, 24.7.2018, Parainen, © Matti Selänne
Naaras, 24.7.2018, Parainen, © Matti Selänne