Sameaolkiyökkönen

Mythimna impura

Yläheimo: Yökkösmaiset (Noctuoidea)
Heimo: Yökköset (Noctuidae)
Alaheimo: Noctuinae
Tribus: Olkiyökköset (Leucaniini)
Suku: Mythimna

← EdellinenSeuraava →

Esiintyminen: Etelä- ja Keski-Suomessa erittäin yleinen laji. Pohjoisimmat havainnot ovat noin Rovaniemi-Kuusamo-akselilta. (Havaintokartta)

Lentoaika: Perhonen lentää kesäkuusta elokuuhun saakka. (Tilastotietoa)

Elinympäristö: Lajia voi tavata lähes mistä tahansa. Runsas etenkin tuorepohjaisilla niityillä ja rantojen läheisyydessä.

Elintavat: Yöaktiivinen laji tulee hyvin sekä valolle että syötille ja käy myös kukilla.

Kehitysvaiheet: Toukka elää syys-toukokuussa heinä- (Poaceae) ja sarakasveilla (Cyperaceae). Lajin yleisiin ravintokasveihin kuuluvat puntarpäät (Alopecurus), koiranheinä (Dactylis glomerata) ja järviruoko (Phragmites australis). Toukka talvehtii keskenkasvuisena ja koteloituu monien muiden yökkösten tapaan kotelokoppaan maahan.

Lajista muualla: Lepiforum, Perhoswiki, Suomen Lajitietokeskus

3.8.2015, Hannusjärvi, Espoo, © Helmut Diekmann
17.7.2015, Kotalahti, Leppävirta, © A. & E. Ylönen
27.6.2016, Hartola, © Heikki Tabell
Syötillä, 30.7.2015, Kangaslahti, Pieksämäki, © Patrik Åberg
Horsmalla, 8.8.2017, Hartola, © Heikki Tabell