Kanervamaayökkönen

Lycophotia porphyrea

Yläheimo: Yökkösmaiset (Noctuoidea)
Heimo: Yökköset (Noctuidae)
Alaheimo: Noctuinae
Tribus: Maayökköset (Noctuini)
Suku: Lycophotia

← EdellinenSeuraava →

Tuntomerkit: Siipiväli 26–31 mm. Etusiivet kirkkaan ruskeanpunertavat; suonet osittain valkeahkot. Tyviviiru musta. Poikkiviirut harmaanvalkeahkot, keskisarakkeen puolelta mustahkoreunaiset. Yökköstäplät mustareunaiset; rengastäplä pieni, valkea; munuaistäplä valkeahkorenkainen. Etummaisten yökköstäplien välissä joskus musta juova sekä keilatäplän ja ulomman poikkiviirun välissä joskus musta yhdysviiru. Aaltoviiru häipyvä, harmaanvalkeahko, sen sisäpuolella varjomaisia, mustahkoja täpliä. Ulkoreunassa tumma juova ja rivi valkeita pilkkuja suonien kohdalla. Takasiivet ruskeanharmaat, ulkoreunasta tummemmat; ripset vaaleammat. (Yhteistyössä Perhoswikin kanssa)

Esiintyminen: Laji on yleinen ainakin Kainuun korkeudelle saakka. Pohjoisimmat havainnot ovat noin Rovaniemen korkeudelta saakka. (Havaintokartta)

Lentoaika: Perhonen lentää kesäkuun lopulta elokuun puoleenväliin. Päälento ajoittuu heinäkuulle. (Tilastotietoa)

Elinympäristö: Kanervaa kasvavilta paikoilta: nummet, suot, kalliot.

Elintavat: Perhonen tulee hyvin valolle, harvoin myös syötille. Joskus myös päiväaktiivinen.

Kehitysvaiheet: Toukka elää syyskuusta toukokuuhun kanervalla (Calluna vulgaris) talvehtien välillä keskenkasvuisena karikkeen seassa. Toukka koteloituu keväällä kotelokoppaan maahan.

Lajista muualla: Lepiforum, Perhoswiki, Suomen Lajitietokeskus

14.7.2015, Hartola, © Heikki Tabell
10.7.2017, Hartola, © Heikki Tabell
Toukka, 4.9.2016, Störsvik, Siuntio, © Olli Pihlajamaa