Punevillaselkä

Tethea ocularis

Heimo: Sirppisiivet ja villaselät (Drepanidae)
Alaheimo: Villaselät (Thyatirinae)
Suku: Tethea

Tuntomerkit: Lajin tunnistaa punaruskeasta selkävillasta. Myös etusiivessä voi havaita harmaanpunertavaa sävyä. Etusiiven vaaleassa keskisarakkeessa on kaksi valkoista, tummakeskustaista ”yökköstäplää”. Ne on tulkittu joskus numeroksi ”80”, mutta toisinaan niissä on nähty kirjainyhdistelmä ”OR”.

Esiintyminen: Lajin esiintyminen painottuu vahvasti Etelä-Suomeen. (Levinneisyyskartta)

Lentoaika: Kesäkuun alusta aina heinäkuun loppupuolelle. (Tilastotietoa)

Elinympäristö: Lajia tapaa esimerkiksi haapaa kasvavista seka- ja lehtimetsistä sekä niiden laitamilta, hakkuuaukioilta ja voimalinjojen alusilta.

Elintavat: Laji on yöaktiivinen. Molemmat sukupuolet tulevat valolle ja erityisen hyvin syötille.

Kehitysvaiheet: Naaras munii munat haavoille yksitellen. Munat ovat pitkänpyöreän muotoisia ja väritykseltään kellertävän valkoisia. Toukka piiloutuu yhteen kehrättyjen lehtien väliin ja välttää näin sitä uhkaavia loisia ja saalistajia. Väritykseltään toukka on hailakan vihreänkellertävä. Toukka koteloituu maahan ja tekee kotelon ympärille harvan kudoksen. Kotelo on paksu ja ruskea. Kotelo talvehtii.

Lajista muualla: Lepiforum, Perhoswiki, Laji.fi

Lähilajit: Harmovillaselkä (Tethea or), koivuvillaselkä (Tetheella fluctuosa) ja kevätvillaselkä (Achlya flavicornis) voivat aiheuttaa virhemäärityksen. Kaikki edellämainitut lajit ovat huomattavasti punevillaselkää yleisempiä. Kevätvillaselän kohdalla hyvänä erottavana tekijänä on varhainen lentoaika (perhonen lentää huhtikuun alusta toukokuun alkuun).
Punevillaselän etusiiven ulompi poikkiviiru päätyy siiven etureunaan suunnilleen samassa suunnassa kuin sisempikin, joten keskisarake ei levene etuosassaan (harmovillaselällä ulompi poikkiviiru kääntyy siiven etureunassa ulospäin, joten keskisarake levenee etuosassaan). Etureunaa kohti molemmat poikkiviirut tekevät mutkan sisäänpäin.

← Edellinen Seuraava →

17.6.2016, Hannusjärvi, Espoo, © Helmut Diekmann
20.6.2017, Soukanniemi, Espoo, © Helmut Diekmann
18.6.2017, Soukanniemi, Espoo, © Helmut Diekmann
Määrityskuva 1: Punevillaselkä
Määrityskuva 2: Poikkiviirut lähes samansuuntaiset (vrt. harmovillaselkä, määrityskuva 3)
Määrityskuva 3: Harmovillaselkä