Hallakehrääjä

Poecilocampa populi

Heimo: Karvakehrääjät (Lasiocampidae)
Alaheimo: Poecilocampinae
Suku: Poecilocampa

Tuntomerkit: Hallakehrääjän, vanhalta nimeltään haapakehrääjän, tunnistaa helpoiten lentoajastaan sekä pienestä koostaan verrattuna muihin karvakehrääjiin. Aikaisten yksilöiden kohdalla laji kuitenkin lienee mahdollista sekoittaa yleisväritykseltään ja kooltaan melko samanoloiseen pihlajakehrääjään.

Esiintyminen: Esiintyy koko maassa Lapissa harvinaistuen.

Lentoaika: Lentää syyskuun puolivälistä marraskuun alkuun ja Pohjois-Suomessa elokuun lopulta syyskuun loppuun.

Elinympäristö: Lehtipuiden ja pensaiden lajina hallakehrääjää tavataan kaikkialla.

Elintavat: Ennen uv-lampun käyttöönottoa perhosta pidettiin harvinaisena, sillä sitä on erittäin vaikeaa löytää päiväsaikaan. Aikuiset perhoset eivät syö mitään ja tulevat hanakasti valolle.

Muna, toukka ja kotelo: Toukka syö eri lehtipuita ja pensaita.

Lähilajit: pihlajakehrääjä (Trichiura crataegi)

Muuta: 

Koiras, 27.9.2015, Kangaslahti, Pieksämäki, © Patrik Åberg
Koiras, 20.10.2015, Hannusjärvi, Espoo, © Helmut Diekmann
Koiras, 26.9.2017, Kotalahti, Leppävirta, © A. & E. Ylönen
Koiras, 24.9.2017, Kangaslahti, Pieksämäki, © Patrik Åberg
Koiras, 28.10.2016, Hannusjärvi, Espoo, © Helmut Diekmann
Koiras, 20.10.2015, Hannusjärvi, Espoo, © Helmut Diekmann
Munia, syyskuu 2017, Kangaslahti, Pieksämäki, © Patrik Åberg
Munia, syyskuu 2017, Kangaslahti, Pieksämäki, © Patrik Åberg
Täysikasvuinen toukka, 1.6.2014, Espoo, © Mika Schafroth
Täysikasvuinen toukka, 27.5.2018, Vantaa, © Mika Schafroth
Täysikasvuinen toukka, 26.5.2018, Kangasala, © Esa Marjamäki
Kotelo, kasvatuksessa, © Patrik Åberg