Archiearis parthenias

Heimo: Mittarit (Geometridae)
Alaheimo: Tyttöperhoset (Archiearinae)
Suku: Archiearis

← EdellinenSeuraava →

Tuntomerkit: Koivutyttöperhonen on keskikokoinen mittariperhonen, joka lukeutuu kevään ensimmäisiin perhosiin. Tarkemmin sanottuna: ensimmäisiin perhosiin, jotka kuoriutuvat koteloistaan keväällä (ns. aikuistalvehtijat kuten sitruuna- ja nokkosperhonen saattavat ilmestyä näkyviin jo aikaisemmin, jos lämmin kevätaurinko herättää ne talvihorroksestaan). Siipiväli on 32–34 mm; naaras on koirasta kookkaampi. Koiraan tuntosarvissa näkyy pientä hammastusta; naaraan tuntosarvet ovat sen sijaan lankamaisen ohuet. Perhosen ruumis on karvojen peittämä ja siipiripset ovat täplikkäät.
Etusiiven pohjaväri on tummanruskea ja siiven etureunassa on kaksi selvästi erottuvaa vaaleaa laikkua. Takasiipi on pohjaväriltään kirkkaan oranssi ja siinä on tummanruskeaa kuviointia.

Esiintyminen: Koivutyttöperhosta tavataan yleisesti koko maassa pohjoisinta Lappia myöten. (Suomen Lajitietokeskus)

Lentoaika: Perhonen lentää maaliskuun lopulta toukokuun alkuun. Yksi sukupolvi.

Elinympäristö: Koivua kasvavat paikat.

Elintavat: Perhoset lentävät aurinkoisina kevätpäivinä ja ovat aktiivisimmillaan aamupäivällä, jolloin ne vierailevat pajujen kukilla. Perhoset lepäävät mielellään puiden latvustoissa, mutta laskeutuvat aina välillä maahan tankkaamaan auringon lämpöä tai aluskasvillisuuteen imemään kastepisaroita. Myös ulosteet houkuttelevat perhosia.

Kehitysvaiheet: Toukka syö koivua, toisinaan myös pihlajaa. Toukan pohjaväri on vihreä, ja myös sen pää on vihreä. Selässään toukalla on ohuita vaaleankeltaisia pitkittäisjuvovia. Hengitysaukot ovat mustat. Laji talvehtii koteloimagona, eli kotelon sisällä on kuoriutumisvalmis perhonen, joka odottaa kevään tuloa.

Lajista muualla: Lepiforum, Suomen Lajitietokeskus