Eupithecia satyrata

Heimo: Mittarit (Geometridae)
Alaheimo: Kenttämittarit (Larentiinae)
Tribus: Pikkumittarit (Eupitheciini)
Suku: Eupithecia

← Edellinen Seuraava →

Tuntomerkit: Harmopikkumittari on alkukesän yleinen pikkumittari. Perhosen siipiväli on 17–21 mm. Mittarin pohjaväri on pääsääntöisesti harmaa, joskus ruskehtava ja etusiivessä sekä takasiiven alareunassa on karkeaa, kehnäistä kuviointia. Etusiipien kuviointi on katkeilevaa ja katkeilevissa suoniviiruissa on valkeita pilkkuja. Parhaita tuntomerkkejä ovat etusiiven ulkoreunan vaalea poikkiviiru, joka kaareutuu tasaisesti etureunasta. Myös etusiiven katkeilevat suoniviirut erottuvat hyvin. Etusiivessä on musta keskipiste. Takaruumiin jaokkeissa on ruskeat poikkivyöt. Naaras on kookkaampi, ja sen kuviointi on kirjavampaa. Koiras on yksivärisempi, tasaisemman harmaan tai rusehtavan sävyinen.

Uhanalaisuusarvio 2019: LC = Least concern – Elinvoimainen

Esiintyminen: Harmopikkumittari on hyvin yleinen laji, jolla ei ole suuria vaatimuksia elinympäristönsä suhteen. Esiintymisalue kattaa koko Suomen; yleisimmillään mittari on etelässä. (Havaintokartta –2016; ajankohtaiset havainnot ks. Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi)

Lentoaika: Perhonen lentää toukokuun puolivälistä heinäkuun toiselle viikolle. Lennon huippu osuu kesäkuuhun. (Tilastotietoa -2016)

Elinympäristöt: Tuorepohjaiset avomaat, niityt, puutarhat sekä pensaita kasvavat maastot. Lajia voi tavata myös rämeiltä ja soilta.

Elintavat: Perhonen on lähinnä yöaktiivinen, mutta lentää myös iltahämärässä ja tulee hyvin valolle. Päiväsaikaan sen voi nähdä hätyytettynä lentämässä avomailla ja niityillä.

Kehitysvaiheet: Toukka on moniruokainen ja löydettävissä kukinnoilta. Toukan löytää usein jo heinäkuussa ennen muita pikkumittareiden toukkia esimerkiksi mykerökukkaisilta. Toukan kuviointi ja väri vaihtelevat ja sen voi sekoittaa piiskupikkumittarin (E. virgaureata) tai mattapikkumittarin (E. subfuscatan) toukkaan. Laji talvehtii kotelona.

Muuta: Harmopikkumittaria muistuttaa muutama alkukesän laji kuten matta-, piisku- tai niittypikkumittari.

Lajista muualla: Lepiforum, Perhoswiki, Laji.fi

Päivitetty viimeksi: 7.1.2023 Heikki Tabell