Lehtinunna

Lymantria dispar

Yläheimo: Yökkösmäiset (Noctuoidea)
Heimo: Hämyköt (Erebidae)
Alaheimo: Villakkaat
(Lymantriinae)
Suku: Lymantria

Tuntomerkit: Koiras on tummanruskea. Naaras on valkoinen ja koirasta huomattavasti kookkaampi. Molemmilla sukupuolilla on siivissä mutkittelevia mustia aaltoviiruja.

Esiintyminen: Etelä-Suomesta tunnetaan ainakin yksi, todennäköisesti useampikin vakituinen esiintymä.

Lentoaika: Heinäkuun lopulta syyskuun alkuun.

Elinympäristö: Lehtimetsät ja niiden reunamat.

Elintavat: Aikuinen perhonen ei syö mitään, sillä sen imukärsä on surkastunut lähes kokonaan pois. Perhoset keräävät kaiken tarvittavan aikuisajan energiansa toukkana.

Muna, toukka ja kotelo: Naaras munii lähes mihin tahansa suojaisaan paikkaan mattomaisen munaston, jonka se peittää takaruumiistaan irronneilla karvoilla. Toukan tunnetaan kelpuuttavan maailmanlaajuisesti yli 450 kasvilajia ravinnokseen.

Lähilajit: Muut villakkaat, lähinnä havununna.

Muuta:

Koiras, ex ovo 2016, Etelä-Suomi, leg. Lassi Jalonen, valokuva: Patrik Åberg, © Patrik Åberg
Koiras, kasvatettu (ex ovo), heinäkuu 2018, © Helmut Diekmann
Naaras, ex ovo 2016, Etelä-Suomi, leg. Lassi Jalonen, valokuva: Patrik Åberg, © Patrik Åberg
Naaras, ex ovo 2016, Etelä-Suomi, leg. Lassi Jalonen, valokuva: Patrik Åberg, © Patrik Åberg
Naaras (vastakuoriutunut), ex ovo 2016, Etelä-Suomi, leg. Lassi Jalonen, valokuva: Patrik Åberg, © Patrik Åberg
Naaras, ex ovo 2016, Etelä-Suomi, leg. Lassi Jalonen, valokuva: Patrik Åberg, © Patrik Åberg
Parittelu kasvatusolosuhteissa, heinäkuu 2017, © Patrik Åberg
Pikkutoukka kasvatusoloissa, toukokuu 2018, © Helmut Diekmann
Pieni toukka kasvatusoloissa (ex ovo), kesäkuu 2018, © Helmut Diekmann
Keskenkasvuinen toukka kasvatuksessa, kesäkuu 2018, © Helmut Diekmann
Kotelo (siirretty ulos kotelokehdosta), kasvatusoloissa, heinäkuu 2018, © Helmut Diekmann