Kalvasraitayökkönen

Orthosia gracilis

Yläheimo: Yökkösmaiset (Noctuoidea)
Heimo: Yökköset (Noctuidae)
Alaheimo: Noctuinae
Tribus: Raitayökköset (Orthosiini)
Suku: Orthosia

← EdellinenSeuraava →

Esiintyminen: Laji on melko yleinen etelärannikolla ja sieltä hieman sisämaahan päin. Pohjoisimmat havainnot ovat Pohjois-Savon korkeudelta saakka. (Havaintokartta)

Lentoaika: Perhonen lentää huhti-toukokuussa. (Tilastotietoa)

Elinympäristö: Lajille ominaisia ympäristöjä ovat lehti- ja sekametsät, linjanpohjat, hakkuu-aukeat, joutomaat ja pensaikkoiset aukiot.

Elintavat: Yöaktiivinen kalvasraitayökkönen tulee pimeän vuodenajan vuoksi hyvin valolle, mutta heikommin syötille – ainakin osittain siksi, että pajut kukkivat lajin lentoaikana ja tarjoavat riittävän ravintolähteen aikuisille perhosille. Kylminä öinä yökköset lentävät vain vähän aikaa auringonlaskun jälkeen ja kohmettuvat ravintoa etsiessään pajujen kukille sekä puiden oksille tai rungoille. Päivisin löytää toisinaan vastakuoriutuneita tai päivälevolla olevia raitayökkösiä puiden oksilta ja rungoilta.

Kehitysvaiheet: Moniruokainen toukka elää toukokuusta heinäkuuhun mm. koivulla (Betula), tammella (Quercus), pajuilla (Salix), tuomella (Prunus padus), suomyrtillä (Myrica gale), mesiangervolla (Filipendula ulmaria), horsmalla (Epilobium) ja puna-apilalla (Trifolium pratense) yhteenkehräämiensä lehtien välissä. Toukka koteloituu kotelokoppaan maahan. Laji talvehtii kotelona, jonka sisällä on täysin kehittynyt aikuinen perhonen (koteloimago).

Lajista muualla: Lepiforum, Perhoswiki, Suomen Perhostutkijain Seura, Suomen Lajitietokeskus

16.5.2015, Häntälä, Somero, © Håkan Söderholm
16.5.2015, Häntälä, Somero, © Håkan Söderholm
16.5.2015, Häntälä, Somero, © Håkan Söderholm