Kalvasraitayökkönen

Orthosia gracilis

Yläheimo: Yökkösmaiset (Noctuoidea)
Heimo: Yökköset (Noctuidae)
Alaheimo: Noctuinae
Tribus: Raitayökköset (Orthosiini)
Suku: Orthosia

Esiintyminen: Laji on melko yleinen Etelä-Rannikolla ja sieltä hieman sisämaahan päin. Pohjoisimmat havainnot ovat Pohjoi-Savon korkeudelta saakka. Havaintokartta

Lentoaika: Aikaisimpia yksilöitä voi vuodesta riippuen tavata jopa helmi-maaliskuun vaihteessa, mutta yleensä vasta maaliskuussa. Lajin lennonhuippu sijoittuu huhti-toukokuuhun. Tilastotietoa

Elinympäristö: Lajille ominaisia ympäristöjä ovat esimerkiksi lehti- ja sekametsät, linjanpohjat, hakkuu-aukeat, joutomaat ja pensaikkoiset aukiot.

Elintavat: Yöaktiivinen kalvasraitayökkönen tulee pimeän vuodenajan vuoksi erittäin hyvin valolle, mutta heikommin syötille ainakin osittain siksi, että pajut kukkivat lajin lentoaikana ja tarjoavat riittävän ravintolähteen aikuisille, mistä koko yökkös-sukukin on nimensä saanut. Usein kylminä öinä yökköset lentävät vain vähän aikaa auringonlaskun jälkeen, koska ne kohmettuvat esimerkiksi pajujen kukille, oksille tai puiden rungoille ravintoa etsiessään. Päivisin löytää toisinaan vastakuoriutuneita tai päivälevolla olevia raitayökkösiä esimerkiksi oksilta ja puiden rungoilta.

Kehitysvaiheet: Polyfagi toukka elää toukokuusta heinäkuuhun esimerkiksi koivulla (Betula), tammella (Quercus), pajuilla (Salix), tuomella (Prunus padus), suomyrtillä (Myrica gale), mesiangervolla (Filipendula ulmaria), horsmalla (Epilobium) ja puna-apilalla (Trifolium pratense) yhteenkehräämiensä lehtien välissä. Toukka koteloituu kotelokoppaan maahan. Laji talvehtii kotelona, jonka sisällä on täysin kehittynyt aikuinen perhonen (koteloimago).

Lajista muualla: Lepiforum, Perhoswiki, Laji.fi

16.5.2015, Häntälä, Somero, © Håkan Söderholm
16.5.2015, Häntälä, Somero, © Håkan Söderholm
16.5.2015, Häntälä, Somero, © Håkan Söderholm