Metsänokiperhonen

Erebia ligea

Heimo: Täpläperhoset (Nymphalidae)

Alaheimo: Heinäperhoset (Satyrinae)

Tribus: Satyrini

Suku: Erebia

 
← Edellinen Seuraava →

Tuntomerkit: Metsänokiperhonen on keskikokoinen päiväperhonen; siipiväli on noin 36–54 mm. Siipiripset ovat mustan ja valkoisen kirjavat.
Siipien yläpinnan pohjaväri on tummanruskea. Sekä etu- että takasiivessä on tiilenpunainen vyö, jossa on mustia, valkokeskustaisia silmätäpliä. Etusiivessä on kolme-neljä silmätäplää ja takasiivessä kolme.
Etusiiven alapuoli on tummanruskea. Reunan tuntumassa on tiilenpunainen vyö, jossa on mustia, valkokeskustaisia silmätäpliä. Takasiipi on ruskea, ja reunassa näkyy rivi enemmän tai vähemmän selviä  silmätäpliä. Silmätäplien tyvipuolella, lähellä siiven keskustaa, on pari kolme valkoista laikkua. Yleensä valkoinen kuvio on voimakkaammillaan takasiiven etureunassa. Takasiiven alapinta on koirailla tasaisen tumma, kun taas naaraat ovat hieman vaaleampia ja kirjavampia. Naarailla takasiiven tyviosa on yleensä hieman tummempi kuin ulkolaidassa silmätäplien ympärillä oleva alue.

Uhanalaisuusarvio 2019: LC = Least concern – Elinvoimainen

Esiintyminen: Metsänokiperhonen esiintyy yleisenä koko maassa, Tunturi-Suomea lukuunottamatta. Lajin kaksivuotisesta kehityksestä johtuen perhonen esiintyy Etelä-Suomessa runsaammin parittomina vuosina ja pohjoisempana paikoin runsaammin parillisina vuosina. (Havaintokartta –2016; ajankohtaiset havainnot ks. Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi)

Lentoaika: Heinäkuun alkupuolelta elokuun puoliväliin. Metsänokiperhosen lentoaika on siten hieman myöhäisempi kuin muilla nokiperhosilla. (Tilastotietoa –2016)

Elinympäristöt: Puoliavoimet metsät, hakkuuaukiot, metsänreunat ja metsäteiden varret

Kehitysvaiheet: Lajin kehityssykli on kaksivuotinen: ensimmäisenä vuonna talvehtii muna, toisena vuonna toukka. Toukka elää heinäkasveilla.

Lähilajit: Muut nokiperhoset: suo-, kaira-, lapin- ja ruijannokiperhonen. Kolme viimeksi mainittua lajia tavataan vain Lapin pohjoisosissa, missä metsänokiperhonen ei esiinny. Suonokiperhosella ei ole yhtä yhtenäistä punaista vyötä siipien yläpinnalla niin kuin metsänokiperhosella, vaan silmätäplien ympärillä on oranssinpunaiset renkaat, jotka ovat selvästi erillään toisistaan.

Lajista muualla: Wikipedia, LuontoPortti, Lepiforum, Perhoswiki

Tilastotietojen lähde: Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi

Päivitetty viimeksi: 14.10.2019

29.7.2017, Leppävirta, © A. & E. Ylönen
7.7.2013, Tiemassaari, Rantasalmi, © Helmut Diekmann
15.7.2011, Kostonsaari, Joroinen, © Helmut Diekmann
13.7.2014, Oulainen, Käpylä, © Päivi Torkki
22.7.2014, Heinola, © Heikki Tabell
30.7.2014, Espoo, © Matti Selänne
24.7.2013, Pieksämäki, © Patrik Åberg
17.7.2014, Oulainen, Käpylä, © Päivi Torkki
7.7.2013, Oulainen, Käpylä, © Päivi Torkki
Perhonen kukkahämähäkin saaliina, 7.7.2013, Kostonsaari, Joroinen, © Helmut Diekmann
21.7.2011, Virrat, © Teppo Salmela
21.7.2011, Virrat, © Teppo Salmela
Parittelu, 21.7.2011, Virrat, © Teppo Salmela