Eupithecia assimilata

Heimo: Mittarit (Geometridae)
Alaheimo: Larentiinae
Tribus: Eupitheciini
Suku: Eupithecia

← Edellinen Seuraava →

Tuntomerkit: Laji on pohjaväriltään tasaisen harmaanruskea, melko konstrastinen ja pyöreäsiipinen pikkumittari. Etusiiven keskitäplä ja etureunatäplät ovat suuret. Takasiipi on lähes yksivärisen tumma; sen alanurkassa on usein valkoinen piste. Parhaat tuntomerkit lienevät etusiiven alanurkan vaalea kaksinkertainen täplä ja siipiripset, jotka ovat voimakkaan täplikkäät. Siipiväli 15–19 mm.

Esiintyminen: Laji on yleinen Etelä- ja Keski-Suomessa, pohjoisessa tavattu Ivalossa saakka. (Havaintokartta)

Lentoaika: Perhonen on melko varhainen alkukesän laji. Aloittaa lentonsa toukokuun viimeisellä viikolla ja lentoa kestää heinäkuun alkupuolelle. Lennon huippu ajoittuu kesäkuun puoliväliin. (Lentoaika)

Elinympäristö: Mittari on puutarhalaji; tyypillistä elinympäristöä ovat pihapiirit, puutarhat, puistot ja peltojen laitamat.

Elintavat: Lentää öisin ja tulee valolle. Perhosta voi löytää lentämässä nokkosten ja herukoiden ympärillä, käy mm. maitohorsman kukilla.

Kehitysvaiheet: Toukka elää herukoiden ja humalan lehdillä. Laji talvehtii kotelona.

Muuta: Laji muistuttaa erityisesti absinthiataa, mutta on tätä pienempi ja pyöreäsiipisempi. Erottaa parhaiten absinthiatasta etusiiven takanurkan kaksoistäplästä ja siipiripsien täplikkyydestä. Assimilatan lentoaika on myös varhaisempi.

Lajista muualla: Lepiforum, Perhoswiki, Laji.fi