Fabriciana niobe

Heimo: Täpläperhoset (Nymphalidae)
Alaheimo: Aurinkoperhoset (Heliconiinae)
Tribus: Hopeatäplät (Argynnini)
Suku: Fabriciana

← EdellinenSeuraava →

Tuntomerkit: Rinnehopeatäplä kuuluu ”isoihin” hopeatäpliin, mutta on hieman pienempi kuin orvokki- ja ketohopeatäplä. Siipiväli on 45–50 mm. Etusiiven ulkoreuna on suora tai hieman kovera (vrt. orvokki– ja ketohopeatäplä).
Molemmat sukupuolet ovat päältä kirkkaan oranssinväriset. Koiraalla koirasjuovat (suonissa 2 ja 3 alhaalta lukien) ovat hyvin kapeita (juovien suomut erittävät naaraita houkuttelevaa feromonia).
Takasiiven alapinnan keskellä näkyy punaruskeaa varjostusta (ks. kuvat 8–12 sekä 13; ketohopeatäplällä vastaava alue on vaaleankeltainen ja orvokkihopeatäplällä vihertävänruskea). Siipisuonet ja hopeisten täplien reunat ovat tummat. Takasiiven alapinnan ulkosarakkeessa on viisi punaruskeaa rengasmaista silmätäplää, joista keskimmäinen on yleensä selvästi muita pienempi.

Uhanalaisuusarvio 2019: LC = Least concern – Elinvoimainen

Esiintyminen: Melko harvinainen. Perhonen elää kapealla, bumeranginmuotoisella kaistalla, joka kulkee Pohjois-Karjalasta Kaakkois-Suomen sekä Etelä- ja Länsi-Suomen rannikkoseutujen kautta aina Vaasan seudulle saakka. Vahvimmat kannat löytyvät Lounais-Suomen saaristosta. (Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi)

Lentoaika: Yksi sukupolvi: kesäkuun lopulta elokuun puoliväliin.

Elinympäristöt: Avoimet ja puoliavoimet kalliokedot, kuivat niityt ja rinteet, metsänreunat ja teiden varret

Kehitysvaiheet: Naaras laskee munat yksitellen jäkälille lähelle ravintokasvia. Toukka talvehtii munan sisällä ja siirtyy vasta keväällä ravintokasville. Toukka ekää orvokeilla.

Lähilajit: Muut Fabriciana-suvun hopeatäplät, kuten ketohopeatäplä

Muuta: Laji on luokiteltu Norjassa vaarantuneeksi ja Ruotsissa silmälläpidettäväksi, mutta Suomessa se ei ole uhanalainen.

Lajista muualla: Wikipedia, LuontoPortti, Lepiforum

Tilastotietojen lähde: Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi

Päivitetty viimeksi: 8.5.2024