Rämehopeatäplä
Boloria eunomia
Heimo: Täpläperhoset (Nymphalidae)
Alaheimo: Aurinkoperhoset (Heliconiinae)
Tribus: Hopeatäplät (Argynnini)
Suku: Boloria
Tuntomerkit: Rämehopeatäplä muistuttaa päällisin puolin pursu- ja niittyhopeatäplää, mutta rämehopeatäplän etusiivet ovat hieman pyöreämmät. Siipien kärkiväli on 28–40 mm.
Yksilöiden yläpuolen kuvioinnin tummuus vaihtelee. Täplärivin täplät ovat soikkiomaisia, niiden kokoero on vähäinen ja ne kulkevat melko suorassa linjassa. Takasiiven tyvessä ei ole mustaa pistettä (vrt. pursu-, lehto- ja niittyhopeatäplä). Takasiiven takareunassa yhtenäiset teräväkärkiset kaaret yhdistyvät toisinaan lähellä olevien mustien täplien kanssa, jolloin syntyy avaimenreikiä muistuttava kuvio (vrt. kuva 1).
Rämehopeatäplän lajityypillinen tuntomerkki on rivi rengasmaisia täpliä takasiiven alapinnassa; täplien keskukset ovat valkoiset (vrt. kuvat 13–20). Siipien alapuoli on pohjaväriltään oranssinruskea, ja pitkin ulkoreunaa kulkee valkoisten täplien rivi. Sitä reunustavat sisäpuolelta terävät mustat V-kuviot. Takasiiven alapuolen keskisarakkeessa ja tyvessä on mustareunaisia valkoisia ruutuja.
Uhanalaisuusarvio 2019: LC = Least concern – Elinvoimainen
Esiintyminen: Joksenkin yleinen koko maassa, Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Rämehopeatäplä viihtyy ainoastaan soilla suopursujen läheisyydessä. (Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi)
Lentoaika: Yksi sukupolvi: perhonen lentää kesäkuun alkupuolelta heinäkuun puoleenväliin, suopursun kukinta-aikaan.
Elinympäristöt: Suot ja rämeet, joissa kasvaa suopursua
Kehitysvaiheet: Naaraat munivat munat ravintokasville pienissä ryppäissä. Toukka talvehtii (pohjoisessa se saattaa talvehtia peräti kahdesti). Toukka elää juolukalla ja suokukalla, luultavasti myös isokarpalolla.
Lähilajit: Muut Boloria-suvun hopeatäplät
Lajista muualla: Wikipedia, LuontoPortti, Lepiforum
Tilastotietojen lähde: Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi
Päivitetty viimeksi: 7.5.2024