Kannusruohoyökkönen

Calophasia lunula

Yläheimo: Yökkösmaiset (Noctuoidea)
Heimo: Yökköset (Noctuidae)
Alaheimo: Noctuinae
Tribus: Nopsayökköset (Oncocnemidinae)
Suku: Calophasia

← EdellinenSeuraava →

Tuntomerkit: Siipiväli 26–32 mm. Etusiivet sinertävänharmaat, oliivinruskeavarjoiset, varsinkin keskisarakkeesta ja pitkin viistoa poikkivyötä siiven kärjestä takakulman sisäpuolelle. Poikkiviirut kaksinkertaiset, harmaatäytteiset, selvät ainoastaan keskilinjan takaa, kaarevat ja toisiaan lähenevät. Keilatäplä pitkänomainen, sinertävänharmaa, mustareunainen; rengastäplä pieni, litistynyt, valkea, mustareunainen; munuaistäplä selvä, kuutava, valkea, sivuilta mustareunainen. Joitakin mustia nuolitäpliä tasavälein poikki viiston, apikaalisen poikkivyön. Ripset valko- ja oliivinruskeatäpläiset. Takasiivet likaisenharmaat, suonet ja heikko kaarijuova tummemmat; ulkoreuna leveälti savuisen mustahko; ripset valkeat, tyviviiru ruskea. Naaraan takasiivet tummemmat kuin koiraan.

Uhanalaisuusarvio: LC = Least concern – Elinvoimainen

Esiintyminen: Lajia tavataan melko yleisenä, mutta harvalukuisena Etelä- ja Keski-Suomessa Kokkola–Kuopio–Joensuu -linjalle saakka. Esiintymisen painopiste on etelärannikolla. Pohjoisin havainto on Oulusta. (Havaintokartta –2016; ajankohtaiset havainnot ks. Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi)

Lentoaika: Perhonen lentää toukokuusta elokuuhun usein kahtena limittäisenä sukupolvena. (Tilastotietoa –2016)

Elinympäristöt: Lajin tyypillisiä elinympäristöjä ovat hiekkakentät, ruderaatit ja kalliot.

Elintavat: Perhonen tulee hyvin valolle, myös syötille, käy kukilla myös päivällä.

Kehitysvaiheet: Toukka sinertävänharmaa, vatsapuolelta kalpeampi; selkä-, sivuselkä- ja sivujuova keltaiset; selkä- ja sivuselkäjuovan välissä rivi poikittaisia, pitkänomaisia sametinmustia laikkuja; sivuilla useita pieniä mustia täpliä ja juovia. Hengitysaukot mustat. Aivan raajojen ja käsnäjalkojen yläpuolella mustia ja punaruskeita täpliä ja pilkkuja. Nystyrät hyvin pienet, eivät selvästi näkyvissä. Pää keltainen, siinä kaksi mustaa pitkittäisjuovaa ja neljä mustaa pilkkua suuosien yläpuolella. Raajat ruskeat; käsnäjalat kalpeankeltaiset. Peräkilpi musta, siinä keltainen jakoviiru. Elää elo-syyskuussa kannusruoholla (Linaria vulgaris). Koteloituu kovaan, ovaaliin, valkeanharmaaseen kotelokoppaan ravintokasvin kuivien siemenkotien sekaan, mutta voi kiinnittyä myös pylväisiin, seiniin ym. Kotelo talvehtii.

Lajista muualla: Lepiforum, Suomen Perhostutkijain Seura

Tilastotietojen lähde: Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi

Teksti: Yhteistyössä Perhoswikin kanssa

Päivitetty viimeksi: 14.09.2019

Täysikasvuinen toukka, 14.8.2017, Turku, © Håkan Söderholm
Täysikasvuinen toukka, 14.8.2017, Turku, © Håkan Söderholm
Loisittu toukka: pistiäistoukat ovat juuri poistuneet toukasta, 25.8.2019, Hanko, © Mikko Huunonen