Ourapteryx sambucaria

Heimo: Mittarit (Geometridae)
Alaheimo: Lovimittarit (Ennominae)
Tribus: Ennomini
Suku: Ourapterix

← EdellinenSeuraava →

Tuntomerkit: Komea ritarimittari kuuluu Suomen suurimpiin mittareihin. Sen siipiväli on  42–55 mm. Siipien pohjaväri on vaaleankeltainen. Etusiivessä on kaksi kellanruskeaa, lähes suoraa poikkiviirua. Poikkiviirujen välissä on poikkisuunnassa kulkeva viirumainen keskipilkku.
Takasiivessä on yksi kellanruskea poikkiviiru. Mittarin tunnusomainen piirre on takasiiven kannus, jonka yhteydessä on kaksi mustaa täplää; etummaisessa täplässä on punainen keskusta.

Uhanalaisuusarvio 2019: LC = Least concern – Elinvoimainen

Esiintyminen: Ritarimittari on Suomessa tulokaslaji, joka löydettiin Haminasta vuonna 1961. Laji on vähitellen yleistynyt ja levittäytynyt kaakosta etelärannikkoa pitkin lounaaseen ja pohjoiseen. Idässä se esiintyy jo Joensuun ja Ilomantsin korkeudella. (Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi)

Lentoaika: Heinäkuun alusta elokuun alkuun.

Elinympäristöt: Ritarimittaria tapaa erilaisilla lehtipuita ja pensaita kasvavilla rehevillä puoliavoimilla mailla ja pensaikkoisilla niityillä.

Elintavat: Ritarimittari on yöaktiivinen ja sen voi houkutella valolle. Perhonen käy myös kukilla – toisinaan myös päivällä.

Kehitysvaiheet: Toukka käyttää ravintonaan ainakin terttuseljaa. Siihen viittaa myös lajin tieteellinen nimi (selja = Sambucus). Mahdollisesti toukka kelputtaa myös muita lehtipuita ja pensaita, kuten pajuja, pihlajaa ja kuusamaa. Toukka talvehtii keskenkasvuisena.

Lähilajit: Suomessa ritarimittarilla ei ole lähisukulaisia (Aasian vuoristoilla sen sijaan löytyy niitä muutamia).

Lajista muualla: Wikipedia, Lepiforum, Suomen Lajitietokeskus

Päivitetty viimeksi: 27.8.2024