Tummapapurikko

Pararge maera

Heimo: Täpläperhoset (Nymphalidae)

Alaheimo: Heinäperhoset (Satyrinae)

Tribus: Satyrini

Suku: Pararge

 

Tuntomerkit: Tummapapurikko on keskikokoinen päiväperhonen; siipien kärkiväli on noin 40–51 mm. Naaraat ovat hieman koiraita kookkaampia.
Siipien pohjaväri on tummanruskea ja etusiiven kärjessä on selvästi erottuva, suurehko musta valkoteräinen silmätäplä, joka voi joskus olla myös kaksiteräinen. Täplää ympäröi punertava rengas ja sen alapuolella voi olla enemmän tai vähemmän selviä punertavia laikkuja. Takasiiven ulkoreunaa täplittää rivi mustia rengastäpliä valkoisin keskuspilkuin. Täplien ympärillä on punaisenoranssit renkaat.
Alapuolelta etusiipi on vaaleamman ruskea ja siiven kärjessä on iso musta valkoteräinen silmätäplä. Täplää ympäröi kellertävä rengas. Etusiiven alareunassa on oranssinruskea laikku. Takasiiven alapuoli muodostuu ruskean ja harmaan sävyisistä vyöhykkeistä, joita erottaa tummemmat aaltomaiset poikkijuovat. Reunassa on valkoinen aaltojuova ja vieressä rivi tummempia valkoteräisiä rengastäpliä.

Esiintyminen:  Tummapapurikko on Suomessa kohtalaisen yleinen ja levinnyt maan etelä- ja keskiosiin.

Lentoaika: Laji lentää kesä-heinäkuussa yhtenä sukupolvena.

Elinympäristö: Lämpimät hiekkaiset ja kiviset avomaastot, metsänhakkuuaukeat ja aukkopaikat, kuivat avoimet metsät sekä metsäteiden varret, joissa on kiviä ja kallioita.

Elintavat: Koiraat lentelevät ympäriinsä etsien naaraita, mutta ne voivat myös odotella naaraita reviirialueillaan.

Muna, toukka ja kotelo: Naaraat munivat munat yksitellen ravintokasvilleen. Toukat elävät eri heinäkasveilla. Keskenkasvuinen toukka talvehtii.

Lähilajit: Tummapapurikko muistuttaa eniten metsäpapurikkoa ja näitä kahta lajia on välillä vaikea erottaa toisistaan, varsin näköhavaintona. Tummapapurikko on hieman kookkaampi ja lentoaika vähän myöhäisempi kuin metsäpapurikon. Ehkä paras tuntomerkki on etusiiven tasainen väritys; metsäpapurikolla on etusiiven yläosan keskellä kolme voimakasta lyhyttä poikkijuovaa.

13.6.2013, Hartola, © Heikki Tabell
2.7.2012, Lohja, © Teppo Salmela
26.6.2013, Joroinen, © Helmut Diekmann
24.6.2013, Joroinen, © Helmut Diekmann
6.7.2012, Joroinen, © Helmut Diekmann
2.7.2012, Lohja, © Teppo Salmela
29.6.2012, Hartola, © Heikki Tabell
28.6.2011, Tohmajärvi, © A. & E. Ylönen
Lasiommata maera f. adrasta, 17.7.2014, Collenges sous Salève, Ranska, © Teppo Salmela
Parittelu, 22.6.2013, Joroinen, © Helmut Diekmann
Parittelu, 22.6.2013, Joroinen, © Helmut Diekmann
Parittelu, 26.6.2013, Joroinen, © Helmut Diekmann
Koteloitumisvalmis toukka, 2.6.2013, Savonlinna, © Harri Okkonen